Weten & Tech

Bijna helft van kinderen gebruikt voor eerste verjaardag al tablet

20-04-2014 10:29

Kinderen gaan thuis steeds jonger en intensiever om met digitale media. Maar liefst 45 procent van de kinderen gebruikt nog voor hun eerste verjaardag een tablet. Vanaf 3 jaar gebruikt meer dan 77 procent de tablet regelmatig, schrijft ochtendcourant Trouw op basis van een jaarlijks onderzoek van expertisecentrum Mediawijzer.net.

De ruim duizend ondervraagde ouders reageren verschillend over het mediagebruik van hun kroost.

“Ze willen niet meer zelf spelen en zijn niet meer creatief, doordat hun al verteld is ‘hoe het moet’ en ze daardoor de bewandelde paden belopen, en niet meer een tent in een tafel kunnen zien. Een groot gemis”, meent een van de ouders.

Terwijl een ander juist zegt: “Het kan mijn kind aan het leren krijgen zonder dat ze dit als leren ervaart”.

Veel ouders noemen als positieve kanten van het tabletgebruik van hun kinderen het plezier dat ze eraan beleven, de algemene ontwikkeling en dat de behendigheid en creativiteit wordt aangesproken.

Toch is meer dan de helft van de vaders en moeders ervan overtuigd dat ‘gewoon’ speelgoed beter is voor hun kids.

Steeds meer gezinnen hebben een tablet in huis. In 2012 was dat nog een op de drie gezinnen, maar ondertussen heeft driekwart van de huishoudens een tablet.

De tablet wordt gemiddeld 22 minuten per dag gebruikt. Tekenspelletjes, educatieve spelletjes en puzzels doen het erg goed.

Anp