Buitenland

Poetin tegen Snowden: In Rusland zijn er geen NSA praktijken

17-04-2014 15:27

Volgens de Russische president Vladimir Poetin vinden er in Rusland geen NSA-achtige praktijken plaats en wordt er niet ongericht massaal getapt. De president verklaarde dit in antwoord op een vraag van de Amerikaanse klokkenluider die gebruik maakte van een vragenuurtje met Poetin op de Russische televisie.

“Geen massale inlichtingen in Rusland”

Snowden gebruikte de gelegenheid om aan te halen dat de afluister programma’s telkenmale niet alleen ineffectief zijn bevonden, maar ook zorgen voor een onnodig diepgaande inmenging in het privéleven van gewone burgers. Hij stelt dat hij weinig discussie heeft gezien over Ruslands opstelling ten opzichte van dit soort praktijken en wil daarom graag weten of Rusland zelf miljoenen ‘gewone burgers’ afluistert.

In zijn antwoord verwijst de president zijn eigen verleden als werknemer van een inlichtingendienst, en wijst op de overeenkomst die hij daarmee met Edward Snowden heeft; “We spreken hier in dezelfde taal van professionals”. Poetin verklaart vervolgens dat de mogelijkeheden die de Russische diensten strikt gereguleerd zijn, door de Russische wetten, en dat dit per persoon gaat: “Er is geen systeem van massale inlichtingenvergaringen”. Volgens hem is zo’n systeem ook wettelijk niet mogelijk.

Sceptische reacties

Veel mensen reageren sceptisch op de uitlatingen van Poetin. Hoewel het zou kunnen dat Rusland (nog) de capaciteit voor zulke massale opslag ontbeert durft nagenoeg niemand de oud-KGB agent op zijn ogen te geloven. Men vraagt zich hardop af waarom Snowden meespeelt in een “opzetje voor de Russische media”.

Een van de oprichters van ‘het Russische Facebook’ VKontakte verklaarde eerder nog dat hij min of meer gedwongen is opgestapt omdat hij informatie van Oekraïense gebruikers niet wilde prijsgeven. De Russische geheime dienst zou zeer geïnteresseerd zijn geweest in de gegevens van de ‘Euromaidan’ demonstranten.