Weten & Tech

Moeten Nederlandse providers niet stoppen met bewaren telecomgegevens?

16-04-2014 15:27

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Fred Teeven is voorlopig nog niet van plan de ‘bewaarplicht’ voor providers op te heffen. In het vragenuurtje liet hij namens het Kabinet weten eerst het arrest van het Europese Hof te willen bestuderen. De uitspraak van het Hof heeft in andere landen al voor veranderingen gezorgd, zo volgenden in Zweden providers op eigen houtje de aanwijzingen van het hof op, buiten de overheid om. Zoiets zou in Nederland ook kunnen en de Piratenpartij dringt daar dan ook in Nederland bij de providers op aan.

Opheffen bewaarplicht

Een Europese richtlijn regelde eerder dat providers telecomgegevens van klanten moesten bewaren. Het Europese Hof oordeelde afgelopen week echter dat die richtlijn ongeldig is. Overheden konden dit soort gegevens doorzoeken, maar door dit nieuwe inzicht zou dat dus niet meer kunnen (er is geen bewaarde date meer), mede daardoor lijkt het Kabinet er niet happig op onze lokale regelgeving direct aan te passen.

Maar wacht eens, het ‘downloadverbod’ ging toch wél direct in?
Dit lijkt een kinderachtige move van het Kabinet, maar ondanks het feit dat je je vraagtekens kunt hebben bij het ‘onderzoeken’ van de uitspraak van het Hof over de telecomgegevens ligt het toch genuanceerder. Er was namelijk geen wet die downloaden toestond. Het toestaan van downloaden, ook uit illegale bron, was geheel gebaseerd op jurisprudentie. Na de uitspraak van een hogere rechtbank dat er van zulk ‘toestaan’ geen sprake kon zijn verviel dus direct die uitleg van lagere rechtbanken.

In het geval van de telecomwetgeving is er wél daadwerkelijk lokale wetgeving, die aangepast moet worden aan de uitspraken van het Europese hof. Die wet vervalt dus niet ineens, maar moet aangepast worden.

Hoe kunnen providers dan zo’n wet negeren in Zweden?
De providers in Zweden lijken er op de gokken dat hun lokale regering niet naar de rechter zal stappen om hun beslissing aan te vechten. Deze zal dan immers met de Europese uitspraak in de hand er zeer waarschijnlijk op wijzen dat de Zweedse lokale wetgeving niet correct (meer) is. De Zweedse telecomwaakhond heeft in een reactie al te kennen gegeven de foutieve lokale wet niet meer te gaan handhaven. In Nederland durven providers voorlopig nog niet zo’n zelfde stap aan.

Piratenpartij roept Nederlanders op hun provider te bellen

De Nederlandse Piratenpartij roept nu gebruikers op hun provider te bellen en ze te vragen het ‘Zweedse voorbeeld’ te volgen. De partij ergert zich aan de opstelling van de providers in Nederland:

Het lijkt erop dat de Nederlandse ISP’s dus nog minstens acht weken de rol van Big Brother zullen blijven spelen, tot zij van het ministerie van Veiligheid de explicatie opdracht krijgen om te stoppen met het negeren van de hoogste Europese rechtbank.

Providers kunnen er voor kiezen het vonnis van de Europese rechtbank te volgen en niet te wachten tot het kabinet uitgestudeerd is, net zoals nu in Zweden gebeurt. Enige druk van haar gebruikers kan daarbij effect hebben, de Piraten hopen dan ook dat klanten van hun macht gebruik zullen maken:

Bel je provider en vraag ze waarom ze je burgerrechten blijven schenden, ondanks dit vonnis.