Binnenland

Per heden downloadverbod in Nederland

10-04-2014 12:24

Update: reactie van digitale burgerrechten organisatie Bits of Freedom via hun website.

Update: Downloadverbod geldt per direct: In een reactie laat het kabinet weten dat het download verbod in principe ‘per direct’ geldt. Er is geen nationale wetgeving die downloaden uit illegale bron toestaat, dit was slechts gebaseerd up jurisprudentie tot nu toe. Nu een hoger, Europees, hof anders bepaalt geldt een verbod op deze manier van downloaden dus ook per direct.

Update: via Twitter laat een woordvoerder auteursrechten weten dat de VVD enorm in hun nopjes is met de uitspraak van het Hof.

Update: BREIN heeft een uitgebreide reactie op hun site geplaatst. “BREIN richt zich dus op de illegale winkels op het internet en niet op downloadende gebruikers. Dat beleid blijft onveranderd.”

Het Europese Hof van Justitie is niet te spreken over de Nederlandse regels voor het downloaden van een film of lied voor privégebruik. Nederland moet veel beter de auteursrechten beschermen. Volgens het EU-hof mag Nederland dan ook bij het berekenen van de zogeheten thuiskopieheffing, die de houders van auteursrechten compenseert, geen rekening houden met illegale downloads. 

Dat bleek uit een donderdag verschenen vonnis (pdf).

Het EU-hof boog zich over de ruzie tussen de Stichting de Thuiskopie en een aantal importeurs en fabrikanten van blanco cd’s en andere opslagmiddelen. Die laatsten vinden dat bij het berekenen van de hoogte van de thuiskopievergoeding geen rekening mag worden gehouden met de schade die ontstaat door het kopiëren uit een zogeheten ongeoorloofde bron, waarbij het auteursrecht wordt geschonden. Zij krijgen nu gelijk.

Regeling kan niet worden gedoogd

“Het hof is van oordeel dat een regeling waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen kopieën voor privégebruik die zijn gemaakt uit geoorloofde bronnen en kopieën gemaakt uit nagemaakte of vervalste bronnen, niet kan worden gedoogd.”

De regeling moedigt zelfs het verspreiden van nagemaakte of illegale werken aan, zo vervolgt het hof. Daardoor daalt bovendien de verkoop van auteursrechtelijk beschermde werken.

Mogelijk downloadverbod

In Nederland is het toegestaan om voor eigen gebruik een kopie te maken van auteursrechtelijk beschermd werk. De thuiskopieheffing compenseert de makers van dit werk.

De Stichting Thuiskopie roept het kabinet en de Tweede Kamer op het belang van deze heffing voor de culturele sector nadrukkelijk mee te wegen als ze besluiten over een mogelijk downloadverbod uit illegale bron.

Anp