Binnenland

Schoonmaakbedrijf wil in Brabant enkel Hollandse werknemers

08-04-2014 15:39

Het Waalwijkse schoonmaakbedrijf Budget Cleaning Brabant heeft er in een advertentie geen gras over laten groeien: het bedrijf wil enkel en alleen ‘mensen van HOLLANDSE bodem’ in dienst. Het leverde het bedrijf een klacht op bij discriminatiemeldpunt Radar Brabant, maar volgens eigenaar Wesley de Laat doet hij niks verkeerd. “Ik mag toch mijn mening uiten? Ik nodig andere mensen niet uit voor een gesprek dus geef ik ze ook geen valse hoop.”

In een reactie tegenover ThePostOnline zegt De Laat dat zijn klanten in Brabant nou eenmaal autochtone mensen aan het werk wil hebben.

“Ik heb marktonderzoek gedaan en dat is wat mijn klanten in Brabant graag willen. Zij betalen mijn boterham en als zij Hollandse jongens aan het werk willen hebben, in plaats van Turken, Marokkanen, Polen, Bulgaren of anderen, die vaak ook nog eens slecht Nederlands spreken, dan regel ik dat. Ik discrimineer niet.”

“Mensen zijn bang geworden om hun mening te uiten, maar ik niet. Kijk naar Wilders, naar meneer Fortuyn en naar het Vlaams Belang in België. Ik bescherm mijn klanten altijd en ik weet wat hun wensen zijn, maar niet iedereen durft dat zelf uit te spreken. Het zijn veelal mensen in het hogere segment. Ik heb gevraagd: willen jullie liever een autochtoon of een allochtoon bij u thuis aan het werk? Het antwoord was duidelijk: een autochtoon. Ik discrimineer niemand, ik nodig andere mensen niet uit voor een gesprek en geef ze dus ook geen valse hoop.”

“Op 15 april open ik een nieuwe vestiging in Rotterdam. In die stad zijn meer dan 140 verschillende nationaliteiten, daar is het andersom. In Rotterdam gaan we juist alléén maar met allochtonen werken. Een autochtoon hoeft daar dus niet te solliciteren.  Nogmaals, ik houd gewoon rekening met wat mijn klanten willen, dat is alles.”

budgetcleaninggroot

Update 15.35 – Volgens het College voor de Rechten van de Mens is er duidelijke sprake van discriminatie. “Uit de advertentie blijkt dat het bedrijf zichzelf als Nederlands bedrijf ziet en ook graag Nederlandse werknemers aanstelt. De eigenaar benadrukt dat ook nog in zijn reactie. Dat betekent dat er doelbewust bepaalde mensen buiten worden gesloten. Volgens de wet is dat discriminatie. Het feit dat dit bedrijf in Zuid-Holland wél allochtonen wil aanstellen, verandert daar niks aan. Er moet ten alle tijden gekeken worden naar competenties, wie is het meest geschikt voor welke functie? Zaken als afkomst mogen daar nooit een rol in spelen.”