Buitenland

Pater Frans van der Lugt vermoord in Syrië

07-04-2014 12:25

Pater Frans van der Lugt is maandagmorgen vermoord in de Syrische stad Homs. Gewapende mannen zouden hem hebben ontvoerd en hebben hem vervolgens door zijn hoofd geschoten. Volgens De Telegraaf gaat het om een gerichte aanslag. Pater woonde al ruim 45 jaar in Syrië en weigerde ondanks de oorlog het land te verlaten.

Begin dit jaar deed Van der Lugt een noodoproep vanuit zijn kerk in Homs.

Reactie Vaticaan

Pater Frans van der Lugt is gestorven als een man van vrede. Dat heeft het Vaticaan maandag laten weten na de dood van de Nederlandse Jezuïet. Van der Lugt ‘is gestorven als een man van vrede die met grote moed in een extreem gevaarlijke en moeilijke situatie trouw wilde blijven aan het Syrische volk, aan wie hij zo veel jaren van zijn leven heeft gewijd’, aldus woordvoerder Federico Lombardi.

“Waar mensen sterven, sterven hun trouwe herders met hen. In deze tijd van groot verdriet tonen we onze deelname door te bidden, maar voelen we ook trots en dankbaarheid dat we een broeder hebben gehad zo dicht bij het grootste lijden, als getuigenis van de liefde van Jezus tot het einde.”

Lees ook

Volkskrant – Pater Frans (75) verlaten Nederlandse zendeling in belegerde Syrische stad

Video: Noodkreet van een pater

Video – Beelden van het stoffelijk overschot van pater Van der Lugt. (NSFW)