Binnenland

Landelijk Beraad Marokkanen luidt noodklok

01-04-2014 11:28

Ouders van kinderen van Marokkaanse afkomst zijn niet opgewassen tegen hun kroost, wanneer het gaat om schooluitval en criminaliteit. Volgens het Landelijk Beraad Marokkanen zitten de ouders met de handen in het haar, zijn ze niet opgewassen tegen hun eigen kinderen en hebben ze dringend hulp nodig.”De generaties begrijpen elkaar niet.”

‘Het is al vijf over twaalf’

Woordvoerder Brahim Bourzik zegt daarover tegen het ANP: “Het is al vijf over twaalf. We zien het gruwelijk mis gaan in de samenleving zo lang de werkelijke problemen niet worden benoemd.” Het beraad zegt “honderd procent afstand” te nemen van een tegendemonstratie die dit weekend in Deurne werd gehouden. “Die demonstratie is ver over de grens. Jongeren van Marokkaanse origine moeten zich eindelijk eens fatsoenlijk gaan gedragen.” 

Het beraad zegt het niet interessant te vinden waarom het OM de nationaliteit van de overvallers bekend heeft gemaakt. “Het OM zal daarvoor zijn redenen hebben gehad. De belangrijkste vraag blijft wat de samenleving gaat doen om Marokkaanse jongeren perspectief op werk te bieden, zodat iets gedaan kan worden aan de criminaliteitsstatistieken.”

Koploper schooluitval en criminaliteit

Daarom pleit het beraad voor de aanstelling van een speciale probleemcoördinator, die moet voorkomen dat de Marokkaanse jeugd koploper blijft op lijstjes van schooluitval en criminaliteit.“We zien onze jongeren onder onze ogen ontsporen. Dat merken niet alleen de autochtone Nederlanders, maar ook wij als ouders van Marokkaanse afkomst zien dat gebeuren. We hebben inmiddels genoeg onderzoeken en rapporten gezien. Het is de hoogste tijd dat er nu wat gebeurt.”

Volgens Bourzik werkt de huidige aanpak onvoldoende. “De overheid heeft geld beschikbaar voor 33 gemeenten waar veel Marokkanen wonen, maar dat geld komt niet goed terecht. Jongerenwerkers en andere instanties zijn niet capabel om de Marokkaanse jeugd te begeleiden. Die vragen zich af wat ze met zo’n Marokkaanse jongen aan moeten. De reguliere aanpak faalt.”

Lees ook:
Video: juweliershaat-demonstratie in Deurne
Demonstratie- en samenscholingsverbod Deurne
Tweede overvaller Deurne verbleef illegaal in Nederland
Uitspraak OM over juwelier Deurne niet voorbarig