Binnenland

Vrouw juwelier handelde uit zelfverdediging

29-03-2014 18:14

Update: ook Geert Wilders heeft gereageerd op het drama in Deurne. “Mark, ga je vandaag de kinderen van juweliers troosten?”, twitterde de fractieleider van de PVV zaterdagavond.

Update: de doodgeschoten  20-jarige overvaller uit Eindhoven is van Marokkaanse afkomst. Hij was bekend bij de politie in Eindhoven en was eerder al voor een soortgelijke overval veroordeeld. Dit laat het OM weten.

Update: van de andere overvaller is in elk geval bekend dat ook hij een ‘Noord-Afrikaanse’ achtergrond heeft. Verder is over zijn identiteit nog niets bekend gemaakt.

De juwelier en zijn vrouw die vrijdag in Deurne twee overvallers hebben doodgeschoten handelden volgens het OM uit zelfverdediging. Dat blijkt uit een persconferentie die de driehoek zaterdag gaf in Deurne. Ook is duidelijk geworden dat de juwelier en zijn vrouw op het moment van de overval samen in de juwelierszaak aanwezig waren. 

Er zou in de juwelierswinkel sprake zijn geweest van een worsteling. De overvallers zijn door de juwelier zelf binnengelaten. De juwelierszaak werkt met een sluis om mensen binnen te laten.

Geen strafrechterlijk onderzoek

Het OM is vooralsnog niet voornemens een strafrechterlijk onderzoek te starten naar de juwelier en zijn vrouw. Wel is het juweliersechtpaar technisch gezien nog verdachte.

De juwelier en zijn vrouw zijn beiden weer thuis.

In ieder geval is de identiteit van één van de twee slachtoffers bekend. Het zou gaan om een 20-jarige Eindhovenaar die een bekende was van de politie.

Verboden wapenbezit

Er is meer dan één vuurwapen in de juwelierszaak aangetroffen. De politie gaat er vanuit dat er sprake is van verboden wapenbezit omdat de juwelier en zijn vrouw geen vergunning hadden voor een vuurwapen. Het juweliersechtpaar kan om die reden nog wel worden vervolgd voor verboden wapenbezit.

Eerder ging het gerucht dat de vrouw van de juwelier ergens anders de overval op videobeelden zag en toen naar de juwelierszaak is gereden. Dit blijkt onjuist. De verwarring is waarschijnlijk ontstaan doordat de voruw van de juwelier direct na de overval naar huis is gegaan om haar dochter te spreken.