Buitenland

ISP’s mogen sites met illegale inhoud blokkeren

27-03-2014 12:28

Update: reactie van Ot van Daalen (voorheen werkzaam bij Bits of Freedom), advocaat bij Digital Defence: “Dit is een belangrijke uitspraak voor de Nederlandse procedures over The Pirate Bay, maar de uitspraak heeft ook bredere implicaties. De Pirate Bay-zaak gaat nu naar de Hoge Raad. Een centrale vraag in die procedure is in hoeverre een blokkade ook effectief moet zijn. Brein stelt dat zelfs als een blokkade niet volledig effectief is, ISPs toch die blokkade moeten implementeren. Dit arrest ondersteunt Brein daarin. Verder is de uitspraak belangrijk, omdat het Hof daarin schrijft dat je van ISPs mag vergen dat ze gebruikers waarschuwen als die naar een site met auteursrechtinbreukend materiaal gaan. Het probleem dat de ISPs dan moeten controleren welke sites gebruikers bezoeken. Dat zou natuurlijk een stevige privacyschending betekenen, en daar gaat het Hof verder niet op in.”

Update: reactie van BREIN (via de site): “BREIN is verheugd over de uitkomst van deze zaak, die een gunstig uitgangspunt vormt voor de cassatie procedure bij de Hoge Raad met betrekking tot de Nederlandse zaak over blokkade van The Pirate Bay. Dit arrest en andere recente arresten van het HvJEU ondersteunen effectieve handhaving tegen illegale diensten die geen vergoedingen afstaan aan makers en rechthebbenden.”

Eerder:

Een blokkade van een website met illegale inhoud mag. Europese rechters kunnen internetaanbieders verplichten de toegang te blokkeren tot sites die illegaal films, muziek of andere auteursrechtelijk beschermde werken aanbieden.

Dat heeft het Europees Hof van Justitie in Luxemburg donderdag geoordeeld. De rechters bogen zich over klachten van een Duits en een Oostenrijks filmbedrijf. Een website bood hun films zonder toestemming aan. Op aandringen van de ondernemingen dwongen Oostenrijkse rechtbanken de Oostenrijkse provider UPC Telekabel Wien de toegang tot de filmwebsite te blokkeren.

Rechtvaardig evenwicht

Het EU-Hof zegt wel dat er steeds moet worden gekeken of er een rechtvaardig evenwicht is tussen de auteurs- en andere grondrechten, zoals de informatievrijheid en de vrijheid van ondernemerschap.

Deze uitspraak zou verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor bijvoorbeeld de voorheen-blokkade van The Pirate Bay. Onlangs besloot een rechter dat The Pirate Bay niet langer geblokkeerd hoeft te worden door de ISP’s, zoals auteursrechtenorganisatie BREIN graag wilde.

BREIN

Brein is in cassatie gegaan maar dit nieuwe Europese arrest kan ervoor zorgen dat de kaarten na uitspraak van de Hoge Raad opnieuw worden geschud. BREIN zou met dit arrest in de hand bijvoorbeeld nieuwe procedures tegen IPS’s kunnen starten.

Het is echter onduidelijk in hoeverre een torrentsite als Pirate Bay inderdaad inbreuk maakt op auteursrechten. De jurisprudentie hierover loopt sterk uiteen.

Anp/TPO