Binnenland

Ex-student beschuldigt Windesheimdocent van pesterijen en seksuele intimidatie

26-03-2014 15:08

Nick Mentink studeerde in december 2013 af aan de opleiding Journalistiek van het Windesheim. Hoewel hij blij zal zijn met zijn diploma, houdt hij een nare smaak over aan vooral de laatste periode van zijn studie. Hij zegt het slachtoffer te zijn van systematische pesterijen door een docent en maakte daar een website over. Er wordt op de website ook gesproken over seksuele intimidatie door de docent. ThePostOnline sprak met Nick.

 

Nick, wat is er gebeurd dat jij drie maanden na je afstuderen een dergelijke website in elkaar knutselt?

“Deze docent geeft het vak creatief schrijven. In de eerste les vroeg hij wie er zwak is in spelling. Ik stak braaf mijn hand op en werd vervolgens gebombardeerd tot voorzitter van de commissie ‘Heer help me uit de nood ik heb alweer een tekst verkloot’. Dat betekent dat de rest van het semester jij het aanspreekpunt bent voor elke keer dat er een grammaticaal vraagstuk in de klas is.

Maar aangezien ik hier niet goed in ben wist ik vaak het antwoord niet. Ik heb dit ervaren als behoorlijk kleinerend en vernederend. ‘Dat is precies de reden waarom ik dit doe’, antwoordde de docent. Ik ben vervolgens naar een vertrouwenspersoon op school afgestapt en heb mijn verhaal gedaan. Hij omschreef mijn verhaal als ‘pure pesterij’ en vond dat het moest stoppen, maar op het moment dat ik zei een klacht te willen indienen krabbelde hij terug.

Vervolgens ben ik  naar manager Hans de Clerq gegaan en heb ik mijn verhaal gedaan. Hij zei ervan te zijn geschrokken, maar het verhaal van twee kanten te willen horen. De docent vertelde aan De Clerq dat hij dit ziet als ‘humor in zijn lessen’. Hem is vervolgens verteld dat hij dit niet meer mag doen en daarmee was voor Windesheim de kous af. Maar voor mij niet.

Ik heb met een hoop studenten gesproken en via google enkele blogs gezien. Er zijn veel meer studenten met deze negatieve ervaringen. Ik heb toen bij school aangegeven dat als zij er niks aan willen doen, ik dat zelf wilde doen. Ik stelde voor om bij de diploma-uitreiking te spreken, maar dat wilden ze niet. Volgens Windesheim ben ik degene met een probleem, en niet zij. ‘Als je er zoveel last van hebt moet je maar in therapie gaan’, werd er gezegd. Ze dachten vast: hij is bijna afgestudeerd, we sluiten het af, probleem opgelost.”


Je gooit deze website online nu je drie maanden afgestudeerd bent. Snap je dat dit over kan komen als natrappen?

“Ik wilde het niet tijdens mijn studieperiode doen, omdat ik niet wist wat dan de gevolgen zouden zijn. Ik ben er een tijdje mee bezig geweest en nu staat het online. Ik werd direct gebeld door een jurist van Windesheim en heb zelfs een aangetekende brief gekregen dat ik het moet verwijderen, omdat dit laster en smaad zou zijn. Ze dreigen met juridische stappen en zeggen de schade op mij te gaan verhalen. Spierballentaal. Ik heb gezegd: ‘Dit is geen smaad of laster, maar de waarheid.’ Wie A zegt moet ook B zeggen en dus laat ik het staan. Ik heb meerdere oplossingen gezocht en wil voorkomen dat in de toekomst meerdere studenten de dupe worden van de praktijken van deze docent. Dat is de voornaamste reden om de website niet offline te halen.”


Heb je dergelijke pesterijen eerder ervaren?

“Ik merk dat pesten in het onderwijs een groot probleem is, zowel door studenten als door docenten. Ik ben nooit echt gepest, maar was op de middelbare school wel het buitenbeentje. Ik snap trouwens best dat het niet mogelijk is om hem direct te ontslaan, maar ze kunnen hem op zijn minst schorsen en daarmee een signaal afgeven.”

 

Reactie Windesheim:

Woordvoerder Cees Klok namens Windesheim: “De inhoud van de website is grievend en lasterlijk. De man die erachter zit is onlangs afgestudeerd en gold als een student waar we veel extra energie, tijd en zorg in hebben gestoken. Wij hebben eerder een campusverbod tegen hem in moeten stellen. Er zijn destijds ook contacten geweest met instanties buiten het Windesheim, denkt u daarbij aan de politie. Het beeld dat deze man van de betrokken docent schetst, is zwaar overtrokken. Hoe wij verder zijn manier van lesgeven zien, is iets tussen de docent en de opleiding. Daarover doen we geen publieke uitspraken”

 


ThePostOnline
 heeft contact gezocht met de docent in kwestie. Hij zal niet openlijk reageren.