Binnenland

Saxion pabo stuurt studenten brief over Wilders’ Marokkanen-gate

21-03-2014 17:42

De directie van lerarenopleiding pabo in Deventer en Hengelo heeft hun studenten een brief gestuurd, hoe om te gaan met de commotie na de speech van Geert Wilders afgelopen woensdag. Daarin legt de directie uit hoe leraren in de dop om kunnen gaan met kinderen die bijvoorbeeld bang zijn Nederland te moeten verlaten. “Stel kinderen gerust als ze bang zijn om weg gestuurd te worden. Vertel dat dat niet kan en mogelijk is in dit land.” De volledige brief leest u hieronder.

“Aan de studenten en stagescholen van Saxion pabo Deventer en Hengelo. Afgelopen woensdagavond hebben we allemaal kunnen kijken naar de verkiezingsavond. Die avond was ook Geert Wilders te zien met een spraakmakende toespraak.Als Directie, MT en docenten van de twee Saxion pabo’s hechten we er waarde aan om iets te zeggen over de inhoud van deze toespraak.

Na het zien en horen van de woorden van Wilders alsmede het enthousiaste onthaal door zijn publiek blijven we met verbazing en verwondering achter. Hier wordt een oproep gedaan die dwars ingaat tegen waar wij voor staan. Gelukkig is het in ons land zo dat we mogen zeggen en denken wat we willen. Dat we ook boodschappen aan anderen kunnen en mogen doorgeven. De boodschap van Wilders was helder.

Maar ook wij hebben een boodschap, een andere. Een boodschap over dat iedereen er bij hoort, dat kinderen ongeacht ras, geloof, overtuiging een welverdiende veilige plek hebben in ons onderwijs. Dat wij als schoolmeesters en schooljuffen daar voor staan. Dat we het opnemen tegen de enge ideeën. Dat we een ondubbelzinnig brutaal eigen geluid laten horen op onze scholen, aan onze collega’s, kinderen, leerlingen, studenten en ouders. Zonder halfslachtige inhoud, maar een klip en klaar geluid. Iets waar we voor staan. Voor een fundamenteel recht; het recht op eigenheid.

Een boodschap waar wij als professionals van de twee Saxion pabo’s voor staan, omdat we weten dat die fundamentele boodschap ons als collega’s, studenten, kinderen dichter bij elkaar brengt. Een pluriforme maatschappij zien wij als enorme kans en verrijking voor alle mensen die hier wonen.

We hebben ook nagedacht over hoe onze studenten in hun stageklassen om kunnen gaan met deze zaak. Een niet eenvoudige zaak, immers de impact op kinderen kan groot zijn. Het bespreken van wat er aan de hand is, is een goede optie. Neem kranten mee, laat kinderen in groepen discussiëren over wat zij er van vinden en waarom er zoveel ophef is na deze toespraak. Op www.jeugdjournaal.nl kun je samen kijken naar wat andere kinderen ervan vinden.

Probeer uit te leggen wat een reden kan zijn waarom Wilders deze uitspraken doet. Met andere woorden, probeer het nieuws te duiden, zo objectief mogelijk. En het belangrijkste: stel kinderen gerust als ze bang zijn om weggestuurd te worden. Vertel dat dat niet kan en mogelijk is in dit land.

namens alle collega’s van de lerarenopleidingen Saxion

met vriendelijke groet/kind regards

dhr. drs. J.A. (Jan-Auwke) Diepenhorst
Directeur Academie Pedagogiek en Onderwijs”

Deze brief is te lezen op de Facebookpagina van de Saxion Pabo Deventer