Voetbal

Leo Beenhakker vol lof over ’corrupte’ FIFA-baas

19-03-2014 11:27

Coach-Godfather Leo Beenhakker en oud-coach Jan van Deinsen werkten met hem samen en zijn nog altijd enthousiast over Jack Warner, de oud-FIFA-bestuurder van het eiland Trinidad & Tobago, die wordt beschuldigd van het aannemen van steekpenningen. De oud-bondscoach en de ex-assistent-bondscoach van het nietige voetballand hebben nooit iets gemerkt van financiële malversaties, verklaren ze tegenover ThePostOnline.

“Van mij krijgt u geen lelijk stukkie over Jack Warner”, zegt Leo Beenhakker door de telefoon. “Dankzij die man heeft Trinidad & Tobago zich geplaatst voor het WK in Duitsland in 2006.”

1,2 miljoen steekpenningen

Leo Beenhakker kwalificeerde zich in 2006 met het team van Trinidad & Tobago voor het wereldvoetbaltoernooi in Duitsland. De seniore trainer is op de hoogte van het nieuws dat oud-FIFA bestuurder Jack Warner steekpenningen zou hebben aangenomen van leden van de voetbalbond van Qatar. Het nieuws, dat gisteren naar buiten kwam, was overigens al grotendeels bekend.

In 2011 moest Warner aftreden nadat bleek dat hij privé-betalingen had ontvangen van FIFA-lid Mohamed bin Hammam, de vertegenwoordiger van de voetbalbond van Qatar. Warner zou dat geld hebben gekregen om zijn stem uit te brengen op het land. Qatar organiseert in 2018 het WK voetbal.

Nieuwe onthullingen wijzen opnieuw in de richting van omkoping, al worden ze ontkend door Warner. Warner zou een paar dagen na de succesvolle bid 1,2 miljoen hebben gedeclareerd bij Bin Hammam. Beide FIFA-bestuurders zijn al sinds 2011, toen FIFA de affaire zelf naar buiten bracht, niet meer werkzaam bij de wereldvoetbalbond.

Alle vrijheid van Warner

Beenhakker is niettemin vol lof over zijn voormalige broodheer. “Ik heb nooit iets gemerkt van malversaties. Ik was er ook niet mee bezig, want ik was veel op reis, zoals in Engeland, waar ik op zoek was naar spelers (o.a. Dwight Yorke). Na het WK ging ik door naar Polen”, zegt hij.

Beenhakker kan zich niets herinneren van frauduleus gedrag. “Ik heb prima gewerkt met die man. We werden financieel ondersteund om Trinidad & Tobago naar Duitsland te leiden. Van de heer Warner kreeg ik alle vrijheid. Dat WK was zijn droom en die kwam uit.”

Beenhakker is vorig jaar nog op het Caribische eiland geweest, maar toen was de weggestuurde Warner al niet meer betrokken bij voetbalzaken. “In de verte heb ik hem nog wel even gezien. Ik kan niet anders zeggen dat hij het op een fantastische wijze heeft neergezet.”

‘Iets misgegaan’

De oud-coach kent de verhalen dat er na het WK van 2006 “iets is misgegaan” met het uitbetalen van bonussen aan spelers. “Bij mij is hij zijn afspraken altijd correct nagekomen”, zegt Beenhakker. “Ik ken Warner als een sociaal bewogen man, die alles over had voor volk, voetbal en het vaderland.”

Ook Jan van Deinsen, die na Beenhakker assistent-bondscoach werd bij Trinidad & Tobago onder leiding van coach Wim Rijsbergen, kan zich niks onoorbaars voor de geest halen. “Hij was heel amicaal en aimabel”, zegt de oud-voetballer van NEC en Feyenoord. “Ik heb er nooit het idee gekregen dat hij de boel bedroog. Hij was de grote grote man. Hij had toen wél een conflict met sommige interlandspelers na het WK van 2006. Die waren persona non grata omdat ze te veel bonus eisten.”

Heeft hij nooit iets gemerkt van gesjoemel? “Nee, in deze wereld van list en bedrog is me dit ontgaan. Als je iedere dag de krant leest dan geloof je toch ook niet wat er gebeurt? Uli Hoeness bij Bayern, wie had zoiets gedacht?”

Jumping Jack 

Van Deinsen vond Warner eerder gul dan graaierig. “Ik denk dat er veel mensen van hem geprofiteerd hebben. Op het eiland noemden ze hem Jumping Jack. Hij was een graag geziene gast en hij gaf veel weg aan gezinnen die niet zoveel te makken hadden. Hij stond aan de goede kant.”

Ook de oud-assistent kreeg alle ruimte. “Na die crisis met de spelers van het WK kregen de lokale helden speeltijd, omdat de sterren niet meer wilden. Dat pakte goed uit. Dat vond Warner mooi. Hij was echt een liefhebber. Een bijzondere man.”