LIVE – Nederland stemt

19-03-2014 13:14

U maakt vandaag massaal selfies in het stemhokje. U wordt van minuut tot minuut bijgehouden over de opkomst. En u weet wie waar gestemd heeft. Wat u nog niet weet, is dat er in Eindhoven een politieke partij is die schijt heeft aan de kiezer. Dat Dalfsen in spanning is over de toekomst van 120 bomen en dat er in Zeeland een mobiele stembus is. Op wielen. U leest dit en meer in het volgende live- overzicht.

Opstootje bij stembureau Haagse Schilderswijk

Bij een stembureau in de Schilderswijk in Den Haag is woensdag een opstootje geweest. Dat gebeurde nadat een vrouw had ontdekt dat ze, vermoedelijk uit onwetendheid, niet één maar alle vakjes van een partij had ingekleurd met het stempotlood. Haar stembiljet zat echter al in de stembus, dus ze kon niet opnieuw stemmen. Het biljet is ook ongeldig. “We kunnen haar biljet niet uit de bus gaan halen. Daar reageerde ze erg emotioneel op. Agenten hebben de boel gesust”, zei stembureauvoorzitter Joris van Soest.

Volgens Van Soest begreep de vrouw geen Nederlands. “Het was niet aan haar uit te leggen wat er aan de hand was. Een ambtenaar hier sprak haar taal. Toen begon de ruzie, en vanaf dat moment was er alleen maar geschreeuw. Ze is hard pratend weggelopen en heeft buiten ook nog een tijd staan schreeuwen. Ik weet niet wat ze riep, het was niet in het Nederlands. Een vervelende situatie. Het was net niet nodig om de boel hier stil te leggen.”

Man stemt in nikab en wordt betrapt

Bij een stembureau in Bos en Lommer heeft een man in een nikab geprobeerd te stemmen. Hij gebruikte daarvoor het paspoort en de stempas van een jonge vrouw. Michiel van Dijk, medewerker van het stembureau, vertrouwde het niet en ontdekte de fraude. ‘Ik dacht: dit is geen vrouw. Toen ontstond een heel vreemde sfeer.’ Meer bij het Parool.

Man overlijdt in stemhokje

In een stembureau in Oosterhout is woensdagmiddag een bejaarde man overleden. Volgens een woordvoerder van de gemeente werd de man onwel in het stemhokje tijdens het invullen van twee stemformulieren. Er was snel hulp en er is nog lang gereanimeerd maar zonder resultaat. De stemmen zijn ongeldig verklaard omdat ze niet in de stembus zijn beland, legde de woordvoerder uit. Het stembureau in wijkcentrum De Pannehoef ging dicht toen de man onwel werd. Kiezers worden naar stembureaus in de buurt gestuurd.

Posters gestolen en gescheurd

Op verschillende plekken in de gemeente Emmen zijn posters van de Drentse Ouderenpartij DOP vernield of van de plakborden gescheurd.  In Barger-Compascum, Weerdinge, Nieuw-Weerdingen en Nieuw-Dordrecht zijn posters verdwenen, terwijl in Zuidbarge zelfs een poster in stukken werd gescheurd. Lijsttrekker Ton Schoo vermoedt dat iemand “een ongelooflijke hekel” aan hem heeft.

Dalfsen stemt óók over 120 bomen

Het is een spannende dag voor inwoners van de gemeente Dalfsen. Zij stemmen vandaag niet alleen voor de nieuwe gemeenteraad, maar mogen zich ook uitspreken over het al dan niet kappen van 120 bomen langs de Rechterensedijk. Er gebeuren regelmatig ongelukken op de smalle weg. Echter, de bomen geven de dijk volgens bewoners al ruim 150 jaar een bijzonder karakter.

D66-kiezers stemmen massaal op Els Borst

Frans Poot, D66-lijsttrekker in De Bilt, denkt dat veel D66-kiezers vandaag op de onlangs overleden Els Borst zullen stemmen. Borst werd enkele weken geleden dood aangetroffen in haar woning, maar het was te laat om haar van de kieslijst af te halen. Zij staat als lijstduwer op de kieslijst.

ACTIE! Stemmen helpt niet tegen gaswinning

Actievoerders van onder meer GroenFront Groningen hebben in Slochteren en Loppersum opgeroepen om vooral niet te gaan stemmen. Volgens de hardwerkende actievoerders heeft een stem uitbrengen toch geen zin om de problemen rond de aardgaswinning op te lossen. Burgemeester Albert Rodenboog heeft de actie als “slecht” betiteld. Volgens hem liepen stemmers met een grote boog om de actievoerders heen.

Stemkaarten massaal teruggestuurd

We blijven nog even in Groningen. John Lanting van actiegroep Schokkend Groningen deed namelijk eerder al een oproep aan mensen om hun stemkaart terug te sturen. Wegens ludiek, enzo. In totaal gaven maar liefst vijf (!) mensen gehoor aan deze oproep. Maar goed, als iedere stem telt, dan toch zeker ook elke teruggestuurde stemkaart.

“Ik laat me niet leiden door wat de burger wil”

Lokale partij De Groenen in Eindhoven heeft zich dinsdagavond van zijn beste kant laten zien. Lijsttrekker Josef van Kessel zei onder meer dat hij zich niks aantrekt van wat de kiezer wil. “Wat de burger wil is een vorm van populisme, daar laat ik me niet door afleiden”, zei Van Kessel. “Wat mensen willen heb ik als politieke partij niks mee te maken.”

Roermond, maffia!

Als u dacht dat alleen in de gemeente Emmen wordt gerotzooid met posters, dan heeft u het mis. Op posters van de LVR in Roermond is het woord ‘Maffia’ gekalkt. Vermoedelijk is dit gebeurd omdat de van corruptie verdachte Jos van Rey op de kieslijst staat. De LVR heeft laten weten aangifte te zullen doen.

Mobiele stembus in Zeeland
In Zeeland wordt werkelijk álles uit de kast getrokken om ook jongeren aan het stemmen te krijgen. Door Vlissingen en Oost-Souburg rijdt vandaag een mobiele stembus. Een rijdend stembureau, waarin jongen kunnen stemmen. De bus zal onder meer stoppen bij mbo-school Scalda, Oost-Souburg, De Gouwe Tuyn en Nieuw Bachtenpoorte.

PANIEK! Sleutel kwijt

In Flevoland heeft de eerste stemgerechtigde al om 6.10 uur zijn stem uitgebracht. Het was een forens, die er met deze eer vandoor gaat. Overigens ging niet alles gesmeerd in de provincie. Bij stembureau Almere Centrum was namelijk de sleutel kwijt. Gelukkig werd er snel een reservesleutel gevonden, waardoor de deuren slechts tien minuten langer gesloten bleven.

Stemmaterialen ontbreken in Ypenburg

Ook in Ypenburg waren er problemen. Niet dat de sleutel ontbrak, maar wel andere ‘stemmaterialen’. En zonder stemmaterialen, geen stembureau. Na twintig minuten waren de problemen opgelost en kon er ook in Ypenburg gestemd worden.