Buitenland

Snowden-files: Obama kan ál uw gesprekken terugluisteren

18-03-2014 18:14

Met update onderaan – Het Amerikaanse National Security Agency (NSA) beschikt over een afluistersysteem dat voor ‘100 procent’ telefoongesprekken in een land kan opslaan. De dienst heeft zelfs de mogelijkheid om deze gesprekken tot een maand terug af te luisteren. Dat schrijft The Washington Post dinsdag op basis van documenten van klokkenluider Edward Snowden.

Systeem ingezet tegen zeven landen

Het systeem heet MYSTIC en werd voor het eerst tegen een land ingezet in 2011. Inmiddels zou het telefoonverkeer van zeven landen worden opgeslagen.

De krant schrijft niet – op verzoek van de Amerikaanse overheid – op welke landen het systeem wordt toegepast. Het is voor het eerst dat blijkt dat de NSA het volledige telefoonnetwerk van een land kan afluisteren. Een ambtenaar betrokken bij het project schrijft in een memo dat de NSA niet  genoeg bandbreedte heeft om alle informatie te verwerken.

SP wil opheldering van Plasterk

SP-Kamerlid Ronald van Raak zegt tegen ThePostOnline:

“Het is altijd groter dan je denkt, dat blijkt maar weer. We gaan binnenkort met minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk in debat over de afluisterpraktijken van de Amerikanen, ik zal hem hier over bevragen. Dit voldoet volgens mij aan geen enkele wet.”

Daarbij vraagt Van Raak zich af wat de rol van telecom-bedrijven is bij MYSTIC.

“Ik heb al eerder aandacht gevraagd voor de rol van Vodafone, de telecomprovider waar de hele Nederlandse overheid en de Tweede Kamer mee belt.”

Update 8 april – Het Kabinet leest de krant niet en is niet bekend met MYSTIC. Plasterk schrijft:

“Het kabinet is niet op de hoogte van een NSA-programma onder de naam Mystic. Tevens beschikt het kabinet niet over aanwijzingen dat Nederlandse burgers doelwit zijn of zijn geweest van een dergelijk programma.”

Lees ook

WSP – NSA surveillance program reaches ‘into the past’ to retrieve, replay phone calls