Buitenland

AUDIO: Scherpschutters Kiev schoten op politie én demonstranten

05-03-2014 15:28

Uit een telefoongesprek tussen de minister van Buitenlandse Zaken van Estland Urmas Paet en Catherine Ashton blijkt dat de scherpschutters op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev tijdens de onlusten op zowel politieagenten en demonstranten hebben geschoten. Dat meldt de Russische staatszender RT. De sluipschutters zouden zijn aangestuurd door een deel van de oppositie in Oekraïne. Update 16.48 – Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Estland bevestigt de authenticiteit van het afgeluisterde telefoongesprek. Paet: “Het is niet toevallig dat dit gesprek is uitgelekt.”

Paet vertelt aan Ashton dat Olga Bogomolets – een dokter die tijdens de onlusten actief was op het Onafhankelijkheidsplein –  hem dit vertelde tijdens een bezoek aan Kiev.

Tijdens het telefoongesprek – waarvan onduidelijk is of het echt is en als het echt is wie het heeft afgeluisterd – zegt Paet:

“There is now stronger and stronger understanding that behind the snipers, it was not Yanukovich, but it was somebody from the new coalition,”

Waarop Ashton reageert:

“I think we do want to investigate. I mean, I didn’t pick that up, that’s interesting. Gosh.”

‘Het kan allebei’

ThePostOnline-correspondent Wierd Duk zegt over het uitgelekte gesprek:

“Geruchten dat de gewelddadigheden rond de Majdan zijn geprovoceerd doen vanaf het begin de ronde. Het kan allebei zijn: de Oekraiense ultranationalisten, zeg maar de neo-nazi stoottroepen van de oppositionele beweging Pravy Sektor, kunnen snipers hebben ingezet. Maar pro-Russische elementen net zo goed, om de situatie te doen escaleren, het land te destabiliseren en de gelegenheid te scheppen de macht over te nemen.”

Eerder lekte een telefoongesprek uit tussen de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland en de Amerikaanse ambassadeur in Kiëv.

De opmerkingen van Paet over de sluipschutters beluistert u vanaf 08.00.

Lees ook

Westen moet Poetins zorg over ‘neo-nazi coup’ in Kiev serieus nemen

Verslag uit de hel van Oekraïne: de Oekraïnse Revolutie is nog niet voorbij