Binnenland

Bizarre oproep in NRC om onwelgevallige mening van Thierry Baudet uit NRC te weren

23-12-2013 14:00

Bizarre bedelbrief voor een stukje onvervalste censuur in NRC Handelsblad maandag. In een ronkend opiniestuk smeken auteurs Sywert van Lienden, Pascal Borsjé, Marcel Canoy, Aalt Willem Heringa, Lex Hoogduin, Hans van Meerten, Wilco Veldhorst & Peter Verhaar de hoofdredactie van NRC om voortaan geen opiniestukken van Thierry Baudet en Bastiaan Rijpkema meer te publiceren. Volgens de acht ondertekenaars van het pamflet doen Baudet & co. ‘extreem foute beweringen’ terwijl ‘wij als burger gebaat zijn bij een ordentelijke uitwisseling van argumenten’.

Ook schrijven de acht pamflettisten:

‘Zijn we dan zo verwend geraakt aan onze vrijheid van meningsuiting dat we deze meningen onbesproken laten? Want elke keer als we dat doen, wordt er weer een leugen witgewassen. Wie beschermt onze verworvenheden nog? […] Deze retoriek doet denken aan sommige populisten die ook altijd ‘namens het volk’ menen te spreken. De Amerikaanse staatsman Hamilton zei eens dat degenen die stellen namens het volk te spreken, beginnen als demagogen en eindigen als tirannen.’

Baudet & Rijpkema publiceerden op diverse platforms en in diverse media kritische artikelen over Europa en de Europese Unie. Ook op ThePostOnline verschenen eerder opiniestukken van hun hand.

ThePostOnline spreekt nadrukkelijk de wens uit dat Baudet & Rijpkema gewoon blijven publiceren, zowel in NRC als op ThePostOnline. Ze zijn altijd van harte welkom, zoals alle opinies.

Pas wanneer de ene opinie wordt gezien als ‘beter’ dan de andere opinie spreken we van ‘tirannie’.