Buitenland

Hollande: ‘Centrafrique’ president Djotodia moet weg

08-12-2013 09:00

Interim-president Michel Djotodia van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) die de situatie in het land volledig heeft laten ontsporen, mag niet op zijn post blijven. Dit heeft de Franse president François Hollande zaterdagavond gezegd tijdens een exclusief interview met nieuwszender FRANCE 24.

Djotodia kon niets aan de gewelduitbarsting doen of heeft die gewoon laten gebeuren, aldus Hollande. De socialist pleit er dan ook voor zo snel mogelijk vervroegde verkiezingen te houden in het nu nog door burgeroorlog en chaos geteisterde land. Frankrijk en de Afrikaanse Unie versterken hun troepenmachten in de door geweld geteisterde CAR flink: de Unie van van 3500 naar 6000 man, de Fransen van 1200 naar 1600. Dit is zaterdag in Parijs bekendgemaakt. Het aantal doden als gevolg van de gevechten in Bangui, de hoofdstad van de CAR, is ondertussen opgelopen tot zo’n 400.

Ingrijpen door Frankrijk

In het westen van de Centraal-Afrikaanse Republiek werden Franse militairen zaterdagochtend door de lokale bevolking als bevrijders onthaald. Ruim 200 militairen waren de grens vanuit Kameroen overgestoken. Vrijdag besloot Frankrijk militair in te grijpen in de voormalige Franse kolonie. President François Hollande liet weten dat het om een korte interventie zou gaan en dat de Afrikaanse landen zelf voor hun veiligheid moeten zorgen.

Waarschuwingen voor genocide

De strijd in de anarchie van het arme maar delfstofrijke CAR heeft ook een religieus aspect. Séléka-rebellenleider Michel Djotodia heeft eerder dit jaar president François Bozizé verjaagd en zegt nu zelf de president te zijn. Zijn overwegend islamitische strijders terroriseren nu het land dat voor 80 procent christelijk is. De kleine moslimminderheid (10 procent van de bevolking) wordt nu door velen als bondgenoot van Séléka gezien. Er wordt gewaarschuwd voor genocide.

(ANP / afbeelding: Google)