Buitenland

Bizar anti-zionistisch wetsvoorstel in Marokko

30-11-2013 12:36

Een bezoek aan Israël kan Marokkanen in de toekomst 5 jaar cel of een boete van maximaal 100.000 euro opleveren. Dat staat in een wetsvoorstel waarin alle ‘warme’ banden met Israël strafbaar worden gesteld.

Vijf partijen, waaronder de regeringspartij PJD, steunen het voorstel dat volgens verschillende mensenrechtenorganisaties neigt naar nazisme en in strijd is met de grondwet.

Niet alleen een bezoek aan Israël zou tot straffen leiden, maar ook politieke, zakelijke of culturele betrekkingen met de Joodse staat. Het voorstel roept nog veel vragen op.

Zo is onduidelijk wat de consequenties zouden zijn voor de half miljoen Marokkaanse Joden die in Israël wonen, of voor de duizenden Israëlische toeristen, zakenlui en politici die jaarlijks Marokko bezoeken.

De Joodse gemeenschap in Marokko telt zo’n achtduizend leden. Zij worden gezien als volwaardige Marokkaanse burgers en hoeven daarom niet voor de wet te vrezen.

Het is de vraag of de wet uiteindelijk wordt goedgekeurd, omdat Marokko dan kan rekenen op hevige verontwaardiging uit de internationale gemeenschap.

Bovendien staat Marokko als een van de weinige Arabische landen op goede voet met Israël en de Joodse gemeenschap. Eerder dit jaar werd dankzij een donatie van de Marokkaanse koning een Joodse begraafplaats in Kaapverdië opgeknapt.

Anp