Van der Laan (PvdA) verklaart Zwarte Piet-discussie gesloten

Zwarte Piet
Zwarte Piet juridisch niet racistisch
: 30-10-2013 17:14 uur

De intocht van Sinterklaas op 17 november in Amsterdam gaat door. De bezwaarschriftencommissie heeft de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan geadviseerd om de bezwaren van 21 personen, die moeite hebben met het fenomeen Zwarte Piet, ongegrond te verklaren. Van der Laan schreef woensdag in een brief aan de gemeenteraad dat hij het advies met enkele aanvullingen heeft overgenomen.

Dit betekent dat de vergunning voor de sinterklaastintocht in Amsterdam niet wordt ingetrokken. Van der Laan heeft zijn besluit woensdag toegelicht in een gesprek met Quincy Gario, een van de bezwaarmakers, en het comité dat de intocht organiseert.

“Naar de mening van de commissie is aan alle voorwaarden voor vergunningverlening voldaan”, schrijft de burgemeester. “Daarnaast wordt door de commissie niet juridisch vastgesteld dat de figuur van Zwarte Piet racistisch is”, vervolgt Van der Laan.

Lees ook

Vier oktober 2013: de Zwarte Piet discussie is begonnen!

Over de auteur: Bas Paternotte

Bas Paternotte (1976, Friesland) is adjunct-hoofdredacteur van ThePostOnline. Eerder werkte hij als parlementair verslaggever voor verschillende media in Den Haag. Paternotte heeft naast Twitter geen hobby's.

Reacties:

 1. BasV:

  Mooi. Hebben we dat ook weer gehad. Nu maar hopen dat de Islam ook engelen kent. Anders mag er vast geen engelenhaar in de kerstboom:-)

 2. jelle:

  Ja maar,
  Kan ik nou veilig een Sinterklaas en ZwartePiet inhuren in de Bijlmer?
  Dat ik niet door m’n zwarte CU-buren voor racist wordt uitgescholden?

 3. Mike:

  Rij ik net de hoek om, zie ik een neger met een omafiets, het leek net de mijne, ik denk dat zal toch godverdomme niet waar zijn! Ik scheur naar huis om te checken maar gelukkig, het was de mijne niet. Mijne zat gewoon mijn schoenen te poetsen.

 4. Anton:
 5. dick jansen:

  Hehe, een PvdA’er met verstand en die dat nog gebruikt ook.
  En nu dat hele stel op de tjoekietjoekieboot naar takkietakkieland (vrij naar Reve).

 6. stuiveling:

  Van der Laan kan de vergunning nu niet intrekken omdat hij voldoet aan de eerder geformuleerde voorwaarden. Volgend jaar zal dat uiteraard aangepast worden en dat is ook verstandig.

 7. stuiveling:

  Dick Jansen maakt nog even duidelijk dat de mensen die racisme zagen in Zwarte Piet er niet zover naast zaten.

 8. Mike:

  Stuiveling

  Tuurlijk wel, onnozele!

 9. stuiveling:

  Van der Laan gaf aan dat de groeiende weerstand tegen de figuur van Zwarte Piet niet zonder gevolgen kan blijven voor het sinterklaasfeest. “We moeten ermee doorgaan om Piet steeds minder zwart en steeds minder knecht te laten zijn”. En “Bij de transformaties vn Zwarte Piet moet geleidelijkheid voorop staan”. Dat is verstandige taal die de noodzakelijke verandering richting geeft.

 10. Bindsel:

  Dit is vergelijkbaar met gemeenteloketten in de moskee installeren of preventief een varkensschilderij ruimen. Een ‘progressieve groep’ ongeleide projectielen die de greep op de realiteit kwijt is en zich waant in een Amerikaanse film waar zij de hoofdrol vertolken.

 11. richard:

  Wie denkt dat hiermee de discussie is gesloten moet nog een keer denken, zwarte piet gaat veranderen of verdwijnen. Die vreemdsoortige folklore met de witte bovenbaas en zijn zwarte piassen heeft zijn beste tijd gehad, helaas voor de conservatieve sentimentelen onder ons….

 12. stuiveling:

  @ Richard.
  Juist.
  Het zou mooi zijn als de conservatieve sentimentelen ook zouden kunnen inzien dat ze een zinloos achterhoedegevecht voeren.

 13. Primo:

  Stuiveling is er zo èèn die iedere avond onder zijn bed kijkt of er nog boze racisten onder zitten, blijven hopen zou ik zeggen, maar je onderschat de sentimenten in Nederland dat heeft de discussie van de afgelopen dagen wel aangetoond, zwarte Piet blijft gewoon zwart, ondanks die zeiknegers en hun ‘wimmie de dymmies’ zoals Stuiveling.

 14. richard:

  We hebben ons geërgerd aan die Spanjaarden die hun stierengevechten niet wilden opgeven, ons enorm verbaasd over de achterlijke Ierse oranjemarsen enorm gegniffeld over die achterlijke Oostenrijkers die niet wilden snappen dat Jörg Haider een wel heel slechte PR stunt was en nu is zwarte piet de lul, get over it!

 15. Primo:

  Omdat er enkele tientallen vrijwillig naar Nederland gemigreerde ranzige kaffers zich storen aan een onschuldig kinderfeestje dient de meerderheid der Nederlanders maar te schikken naar hun onzinnige wensen, nou ik dacht het toch niet.

 16. stuiveling:

  @ Richard

  Er zijn nogal wat Nederlander die zich via Zwarte Piet bewust werden van hun negatieve gevoelens jegens andersgetinte medeburgers. Net zoals de negerhaat in de V.S. met stuiptrekkingen gepaard ging en de afschaffing van de stierengevechten enige tijd kosten zal het hier in Nederland nog wel even doorpruttelen. Het is een achterhoedegevecht maar dat wil niet zeggen dat we er niet een tijdje last van zullen hebben. Ik geef het een jaar of vijf, maximaal en dat weten we niet beter: Zwarte Piet is voor tokkies.

 17. richard:

  Ze hebben dit zelf aangehaald door een ontzettende hoop kabaal te maken, de discussie in de sociale media bestond eigenlijk uitsluitend uit pro’s die elkaar rechts inhaalden over de historische importantie van zwarte piet voor het roomblanke hardwerkende Nederlanderschap, nu is de pleuris uitgebroken en niet meer in de fles te krijgen. 5 jaar lijkt me lang geschat…..

 18. stuiveling:

  @ Richard

  Toch ben ik wel blij met de Zwarte Piet-hysterie. Het bevestigde de analyse van de Ombudsman: Nederland is veel racistischer dan we hoopten. Er is veel werk aan de winkel en Zwarte Piet kan werken als een symbool van een tijd die we achter ons willen en moeten laten.

 19. Primo:

  We moeten helemaal niets, en zeker moeten we onze oren niet laten hangen om een stel zeiknegers met in het kielzog wat zelfhaters te plezieren, van mij mag het racisme nu pas losbarsten in Nederland, wie wind zaait zal storm oogsten.

 20. stuiveling:

  @ Richard

  Je stelling wordt hier helder van illustraties voorzien. Het is vooral de boze machteloosheid die opvalt. Sinds Fortuyn wordt ons aangeraden daar met begrip en mededogen mee om te gaan. Ik heb die neiging niet, racisme is racisme en wie niet horen wil moet maar voelen.

Alleen FaceBook reacties zijn nog open

Comments zijn gesloten