Binnenland

Pietitie.nl overweegt likes aan te bieden bij onderzoeks-commissie VN

23-10-2013 12:48

De gemoederen rondom het al dan niet racistische kinderfeestje van Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten lopen hoog op. De teller van de Facebookpagina Pietitie doet dat ook, sterker nog: het is een megahit. De pagina, opgericht door Bas de Vreugde en Kevin van Boeckholtz, begon gistermiddag om 15.00 uur en nadert nu al de miljoen likes. ThePostOnline sprak met Van Boeckholtz over het onverwachte succes en mogelijke vervolgacties. “We overwegen de Pietitie te overhandigen aan de onderzoekscommissie van de VN.”

Kevin, worden jullie zo langzamerhand ingehaald door jullie eigen succes?
“Zo zou je het kunnen zeggen. De aandacht die we krijgen is niet normaal, we worden door alle denkbare media gebeld. We hebben sinds vanmorgen een PR-team in de arm genomen, die ons hierbij gaat helpen. We willen vooral duidelijk maken dat het niet gaat om een stunt. We krijgen ongelooflijk veel reacties. Als er al een negatief bericht wordt gepost, dan wordt die gelijk door duizend positieve berichten overspoeld.”

Jullie hebben nu bijna 800.000 likes, de miljoen gaan jullie vermoedelijke vandaag nog halen. Wat is het uiteindelijke doel?
“We hebben geen doel in aantal likes, hoe meer hoe beter natuurlijk. Het gaat erom dat een zo groot mogelijke groep kan laten zien dat het tegen de afschaffing van dit kinderfeest is. Uiteindelijk willen we dit gaan aanbieden aan politici in de Tweede Kamer en we overwegen het ook naar de onderzoekscommissie van de VN te brengen.”

De achterban van Pietitie groeit met de seconde. Overwegen jullie nog andere acties dan enkel via een online platform?
“We willen geen commerciële acties op onze site. We zijn al door externe partijen benaderd die er iets mee willen doen, maar we willen benadrukken dat het ons om het aanblijven van het feest gaat en niet om geld verdienen. Er wordt door mensen op de site wel geopperd om verkleed als Zwarte Piet actie te gaan voeren in Den Haag of op De Dam. We onderzoeken momenteel al deze mogelijkheden, maar moeten voorkomen dat zoiets uitmondt in Project-X achtige taferelen. We houden alle opties open.”

Je noemt allerlei overwegingen. Is het ook een overweging dit platform na 5 december op een andere manier nog bestaansrecht te geven?
“Dat zullen we na 5 december bekijken.”

De Pietitie tekenen doet u hier.