Binnenland

Comité Suriname: ’30 miljard euro herstelbetaling voor slavernijverleden’

23-10-2013 22:28

Een Surinaams comité eist 30 miljard euro van Nederland ter compensatie voor het slavernijverleden. Dat maakte het televisieprogramma Nieuwsuur woensdagavond bekend.

Advocaat Gerard Spong noemt dit een ‘volstrekt kansloze actie, zeker in tijden van crisis’. Spong meent een juridische barriere te zien omdat niet is aan te tonen dat de huidige generatie daadwerkelijk schade heeft geleden door het slavernijverleden.

Dit Surinaamse comité is een van de vele samenwerkingsverbanden die zich bezighouden met slavernij en herstelbetalingen.

Eerder al kwamen veertien Caraïbische landen bij elkaar om te praten over de te eisen herstelbetalingen aan onder anderen Nederland, Frankrijk en Groot-Britannië. In totaal zouden deze landen honderden miljarden euro’s schadevergoeding moeten betalen.

Eén van de drijvende krachten achter de samenwerking tussen de veertien Caraïbische landen is de Jamaicaanse hoogleraar Verene Shepherd.

Zij kwam eerder in opspraak omdat zij deel uitmaakt van een VN-onderzoekscommissie die de Nederlandse Zwarte Piet traditie onderzoekt. Nog voor een conclusie van het onderzoek bekend was liet Shepherd weten dat zij Zwarte Piet ‘racistisch’ vindt en dat Nederland de traditie ‘moet afschaffen’.

Foto via: Historiek.net.