Binnenland

Bellen met: Yoeri Albrecht, aankomend moslimextremist (volgens media)

09-10-2013 18:07

Volgens diverse media zou Yoeri Albrecht, directeur van het Amsterdamse debatcentrum De Balie, ten prooi zijn gevallen aan islamitische onderdrukking. Bij een debat aanstaande zondag tussen arabist Hans Jansen en de islamisten Abdul-Jabbar van de Ven en Okay Pala zou Albrecht hebben toegegeven aan de eis voor “gescheiden zitplaatsen voor mannen en vrouwen”.

Een heuse knieval voor een religie inderdaad, niet geheel ten onrechte door sommigen aangemerkt als ‘dhimmificatie’. Wij belden aankomend grootvizier Yoeri al Brecht-Kalifati en voelden hem aan den tand.

Zo, dus De Balie is binnenkort ook een moskee?

“Eh…Hallo?”

Sorry, of er echt een voor mannen en vrouwen gescheiden debat wordt gehouden zondag.

“Oh bel je daarvoor. Goed dat je belt! Je bent de eerste. Iedereen die inmiddels heeft gepubliceerd dat we hier aan verregaande islamisering doen, heeft verder niet even de moeite genomen om me te bellen. Er werd wel fanatiek over getwitterd, zoals gebruikelijk, maar ik heb echt geen zin telkens in 140 tekens uit te leggen hoe dit zit. Ze kunnen best even mailen of bellen.”

Bij dezen. Vertel op!

“Uitgeverij Van Praag, die onder anderen werk van arabist Hans Jansen uitgeeft, had dit debat oorspronkelijk in Laren georganiseerd. Maar omdat sommige van de deelnemers niet geheel onomstreden zijn, kregen ze de nodige bedreigingen te verwerken. Het bestuur van de debatzaal in Laren had er vervolgens geen zin meer in, waarop uitgeverij Van Praag aan mij vroeg of het dan in De Balie kon. Wat ik natuurlijk prima vind, het is hier tenslotte en debatcentrum.”

Dus jij onmiddellijk capituleren voor de streng islamitische eisen…

“Niet echt. Ik geef ze alleen het podium. Ik organiseer verder niks inhoudelijks, dat doen Hans Jansen en uitgeverij Van Praag zelf. Mij maakt het verder niet uit hoe zij hun debat willen inrichten.”

En zij wilden een voor mannen en vrouwen gescheiden debat?

“Nee, zij vroegen op zeker moment aan me of ik één rij stoelen gereserveerd wilde houden voor enkele orthodoxe moslima’s. Die wilden met het debat meedoen, maar konden niet komen als ze tussen mannen werden geplaatst.
Mijn idee was het dus verder niet, maar ik vond het ook weer niet zo’n heel vreemde eis. Het gaat tenslotte óók om deze moslima’s in dit debat. Dus ik dacht: ‘U vraagt, wij draaien.’ Meer dan deze service was het dan ook niet.”

Nu is het nog één rij stoelen, straks willen ze alle vrouwen achter een scherm of gescheiden mannentoiletten op een andere verdieping. Daarna willen ze geen alcoholverkoop in de bar en wereldheerschappij met De Balie als hoofdkwartier. Zij vragen, jullie draaien…

“Ja, nee, ho, wacht! Ik kan met een rij stoelen reserveren voor moslima’s best meegaan. Willen er straks veertig extreme moslima’s komen om mee te debatteren, reserveer ik voor veertig vrouwen aan rijen stoelen.
Maar als ze gaan eisen dat iedereen apart moet zitten, dus ook de reguliere bezoekers, dan ga ik daar echt niet in mee.
Ik ben flexibel, maar dat betekent beslist niet dat ik ook buig.”