Binnenland

Laat het Leidseplein het Leidseplein!

24-09-2013 14:46

Wie dacht dat Amsterdam inmiddels wel bijna failliet zou zijn na het hele Noord-Zuidlijn debacle, heeft het mis. De gemeente is namelijk voornemens om zo snel mogelijk te beginnen met de 60 miljoen euro kostende verbouwing van het Leidseplein. De reden? Er staan teveel fietsen op het plein, en het is er te druk. Ja, no shit guys. 

In het nieuwe ontwerp (zie het filmpje van AT5  ) wordt een fietsenkelder onder het plein aangelegd. Deze kelder wordt niet alleen duur, maar het plein wordt ook nog eens afzichtelijk lelijk na de aanleg ervan.

Het Leidseplein is uniek, met zijn mooie bomen en lantaarns, maar het lijkt erop dat de gemeente er nu alles aan gaat doen om dit prachtige plein te veranderen in een kopietje van het ordinaire Rembrandtplein, het deprimerende Buikslotermeerplein, of ieder ander nieuwbouwplein in een willekeurige vinexwijk.

Fietspunt

In de gepresenteerde plannen wordt het aanzicht van het plein volledig ingenomen door een goedkoop uitziend afdakje, waarop in felrood de letters ‘F I E T S P U N T’ zullen verrijzen. Waar het plein nu dus verpest wordt door honderden fietsen die at random ergens neergekwakt zijn, zal het plein in de toekomst verpest worden door een enorme fietsenstalling die het halve plein inneemt, en die nog het meest doet denken aan het Amstelveense busstation. Doe mij dan liever wat rondslingerende fietsen.

Je vraagt je af welke ambtenaar in vredesnaam zijn handtekening heeft gezet onder plannen die zulke afschuwelijke lelijkheid voor Amsterdam in petto hebben. Het moet haast wel dezelfde zijn die eerder zijn handtekening ook al zette voor het nieuwe filmmuseum, de badkuip naast het Stedelijk en de Noord-Zuidlijn.

Geel hesje

Waarom moet met de komst van de fietsenkelder ook meteen het hele plein veranderen in een kale maanvlakte, met louter grijze stenen? Waarom moet het lieflijke Kleine Gartman plantsoen verdwijnen? En de mooie bomen? En de lantaarns? En kunnen we voor het fietsen-probleem niet een goedkopere oplossing verzinnen dan deze moeilijk dure fietsenstalling? Zet nog een paar fietsenrekken neer, of nog een fietsenboot, en desnoods ook nog een mannetje in een geel hesje dat je erop aanspreekt als je je fiets buiten het rek zet.

Gelukkig is er een petitie gestart tegen deze onwenselijke verbouwing. Tekent allen! Al is het maar omdat er de komende decennia al meer dan genoeg mooie plekjes in Amsterdam in de steigers staan.

TEKEN DE PETITIE! (klik)

(de toekomst van het Leidseplein, plaatje uit het AT5-filmpje)