Binnenland

Cito-verhaal RTL Nieuws rammelt

16-09-2013 15:15

Basisschool de Twilling uit Stiens, die door RTL Nieuws was aangeduid als best scorende Cito-school, blijkt helemaal geen Cito-toetsen af te nemen. Dat maakte de school vandaag bekend, waarop RTL Nieuws snel de lijst heeft aangepast: de Ds. Pieter van Dijkeschool uit Bruinisse is nu de beste.

Zelf contact opgenomen

Interim-directrice Tineke Jobst van De Twilling laat in een reactie aan ThePostOnline weten het “geniaal” te vinden. “Op zaterdagmiddag werd ik door allerlei mensen gebeld om te feliciteren. Daarom hebben wij vandaag zelf maar contact opgenomen met RTL Nieuws.”

Jobst heeft wel een idee waar het fout is gegaan. “RTL zegt informatie te hebben van het Ministerie van Onderwijs. Wij werken wel met het leerlingvolgsysteem van Cito, maar niet met de eindtoets waar het RTL om te doen is. Wij werken met een eindscore over acht jaar basisonderwijs en een test die onder meer motivatie en competenties van de kinderen weergeeft.”

‘Er klopt wel meer niet’

“Er klopt bovendien wel meer niet aan de uitslag van RTL Nieuws. Zo hebben zij bijvoorbeeld zeven scholen die onder één bestuur vallen alle zeven hetzelfde beoordeeld, terwijl maar drie van de zeven scholen daadwerkelijk de eindtoets maken. Dit is dus één van de redenen dat schoolbesturen niet blij waren het met plan van RTL. Niet omdat we iets te verbergen hebben, maar omdat er een verhaal achter de scores zit”, vertelt Jobst. “Maar natuurlijk vinden wij onszelf nog wel altijd de beste school van Nederland, haha!”

Reactie RTL Nieuws

RTL Nieuws laat op de eigen website weten dat de informatie waarmee de Twilling tot beste school was uitgeroepen “onvolledig was.”

Uiteraard heeft ThePostOnline RTL Nieuws de kans geboden te reageren op bovenstaande. Ons is beloofd dat wij worden teruggebeld met een reactie. Die heeft u dus van ons tegoed.

Update: RTL Nieuws heeft zojuist in de persoon van Frank Tieskens gereageerd: “Succes met jullie koekenbakkerij, wij zijn bezig met de koopkrachtcijfers. Oftewel het echte nieuws voor grote mensen.” Voorts laat RTL Nieuws weten dat zij zich baseren op de cijfers van het Ministerie van Onderwijs en dat daar klaarblijkelijk een fout in de informatie zat. Tieskens acht de kans “erg klein” dat er nog meer dergelijke fouten in het onderzoek zitten.

Update2: ThePostOnline heeft na het bovenstaande verhaal nogmaals contact gezocht met interim-directrice Jobst. Zij vertelde ons dat ook zij boos was opgebeld door RTL Nieuws, dat wil weten welke scholen de vrouw bedoelde. Jobst geeft aan dat zij ons inhoudelijk niet verder te woord zal staan en dat het bovendien nooit de bedoeling is geweest dat zij de woordvoering zou doen. De naam van de betreffende scholen geeft zij niet.