Binnenland

Wichelroedeloper verwijdert straling basisschool

13-09-2013 13:16

De Heilig Hartschool in het Overijsselse Lemelerveld heeft, zoals dat gebruikelijk is op scholen, een grote zomerschoonmaak gehouden. Niet alleen werden de tafels, stoelen en kasten met een sopje afgenomen, ook de elektromagnetische straling afkomstig van digitale schoolborden en tl-buizen werd verwijderd. Voor dit klusje werd een heuse wichelroedeloper opgetrommeld. Dat vraagt om uitleg. ThePostOnline sprak met directrice Mariette Eilert.

Mevrouw Eilert, Wat is er aan de hand op uw school?
“Er waren een aantal leerkrachten en leerlingen die structureel last hadden hoofdpijn. Er was zelfs één hele groep die er last van had. Nu hebben wij een aantal leerkrachten die überhaupt gevoelig is voor een nieuwe omgeving, een ander lokaal na de zomer. Voor hen kwam de wichelroedeloper elk jaar al langs, om een apparaatje te plaatsen in het nieuwe lokaal. Deze ‘grote schoonmaak’ is vooral preventief bedoeld. Wij zijn geen zwevers, we hebben heus eerst gecheckt of de ventilatie het doet. En baat het niet, dan schaadt het ook niet.”

Wat zijn de kosten die deze wichelroedeloper met zich meebrengt?
“Ik weet nog niet of er kosten aan verbonden zijn.  Deze man komt zogezegd ieder jaar langs en daar betalen wij nooit voor. Ik denk het dus van niet.”

Is het bij u op school gebruikelijk om alternatieve geneeswijzen in te zetten?
“Er zijn hier veel hoog sensitieve kinderen met spanningen, kinderen die last hebben van dolende zielen. Natuurlijk hebben wij remedial teaching, maar we staan ook open voor andere begeleiding. Het alternatieve circuit.”

Dolende zielen?
“Kinderen die het verdriet van anderen voelen.”

Hoe legt u dat aan de leerlingen uit?
“Dat leggen wij niet allemaal uit aan de kinderen, maar we bespreken het wel met hun ouders.”

Worden zij zo niet bang voor iets wat niet bewezen kan worden?
“Het hoeft toch ook niet altijd bewezen te zijn? Als kinderen altijd hoofdpijn hebben of niet kunnen slapen omdat zij allerlei spanningen voelen, dan moet je dat tegengaan. Ik zeg niet dat het alternatieve circuit per se zaligmakend is, maar ik ben ook geen tegenstander. Zo hebben wij vorig jaar een zorgavond op school georganiseerd, met zowel gangbare als creatieve therapeuten.”

De school is inmiddels weer vier weken bezig sinds de zomervakantie. Heeft u al enig idee of het gewerkt heeft?
“Nee, daar kan ik nog niks over zeggen. Daarvoor is het nog te vroeg.”