Amerikaanse shorttracker verbuigt schaats concurrent

26-08-2013 16:10

De Internationale Shorttrack Bond heeft Simon Cho voor twee jaar geschorst omdat hij de schaats van een concurrent heeft gesaboteerd. De Amerikaanse shorttracker heeft toegegeven dat hij de schaats van zijn Canadese concurrent Olivier Jean heeft verbogen, hetgeen volgens Cho gebeurde in opdracht van zijn coach Jae Su Chun. Ook de coach is voor twee jaar geschorst.

De sabotage vond plaats tijdens het wereldkampioenschap voor landenteams in 2011. Volgens Cho was zijn coach boos op de Canadezen omdat zij volgens hem een ander team geholpen hadden om de Amerikanen uit te schakelen. De wereldkampioen op de 500 meter (2011) werd vervolgens onder druk gezet om het ijzer van de schaats van Olivier Jean ietwat om te buigen.

“Het is de grootste fout van mijn leven,” reageerde Cho. “Ik wist meteen dat ik een grote fout had gemaakt. Ik hoop dat het mij vergeven wordt en dat ik in de toekomst kan blijven schaatsen.”

Coach Chun Jae Sun heeft ontkend iets met de sabotage te maken te hebben, maar de Internationale Shorttrack Bond beschikte over voldoende bewijs om hem wegens schending van de ethische normen te schorsen.

Het tweetal mist door de schorsing de Olympische Spelen in Sotsji.