Buitenland

Partner journalist PRISM-scoop zonder reden uren vastgehouden op Heathrow

19-08-2013 08:41

De partner van een journalist die betrokken was bij de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden is zondag urenlang vastgehouden door de Britse autoriteiten. De 28-jarige David Miranda, een Braziliaans staatsburger en partner van de Amerikaanse journalist Glenn Greenwald die schrijft voor de Britse krant The Guardian, werd negen uur vastgehouden op luchthaven Heathrow en vervolgens zonder aanklacht weer heengezonden.

Een politiewoordvoerder zei dat de 28-jarige man werd vastgehouden op basis van een terrorismewet, die douanemedewerkers “het recht geeft iemand te ondervragen om te zien of die persoon betrokken is bij de voorbereiding of uitvoering van terroristische daden.”

Greenwald interviewde Snowden en gebruikte 15.000 tot 20.000 documenten van de klokkenluider om de afluisterpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA te onthullen. The Guardian publiceerde op basis van die informatie ook verhalen over Britse spionagepraktijken door de dienst GCHQ.

Greenwald ziet het vasthouden van zijn partner als “een boodschap van intimidatie” en een “aanval op de persvrijheid”.

Op de website van The Guardian schrijft hij dat de “het detineren van mijn partner door de Britse autoriteiten het tegenovergestelde effect zal hebben”.

Miranda was in Berlijn geweest bij de Amerikaanse filmmaker Laura Poitras. Zij heeft met Greenwald gewerkt aan de verhalen over de spionagepraktijken. Miranda was via Londen op weg naar Rio de Janeiro.

Toen Greenwald werd gebeld met de mededeling dat Miranda was gedetineerd, stuurde zijn krant The Guardian advocaten naar het vliegveld. Ook Braziliaanse functionarissen, onder wie de ambassadeur, bemoeiden zich met de zaak.

BraziliĆ« heeft de detentie onder de Britse terreurwet inmiddels “ongerechtvaardigd” genoemd. Het Zuid-Amerikaanse land zegt dat het “ernstig bezorgd” is over het incident.

Volgens Greenwald is Miranda weliswaar vrijgelaten, maar zijn onder meer zijn mobiele telefoon, laptop, camera en geheugensticks in beslag genomen.

Anp