Binnenland

‘Arabieren zijn fervent kontenbonkers’ mag gewoon

15-08-2013 17:07

Robert de J. is vrijgesproken van strafbare groepsbelediging van Arabieren. In een documentaire van de VPRO, genaamd ‘Wilders the movie’ (2010),  deed Robert de J. de volgende uitlatingen: “Geert is groter dan Mohammed, de kleuterneuker. En Geert is groter dan Allah, de halvemaandemon. En, zoals iedereen weet zijn Arabieren fervent kontenbonkers. En ze neuken kleine jongetjes, dat is normaal in hun cultuur.” Het openbaar ministerie ging over tot vervolging en eiste een geldboete van 500,- euro. De rechtbank acht de groepsbelediging echter niet bewezen en sprak Robert de J. vandaag vrij.

Discussie starten

Tijdens de inhoudelijke behandeling van de strafzaak voerde raadsman mr. Appel kort gesteld het volgende verweer: “Cliënt stelt dat gepoogd wordt hem monddood te maken. Weliswaar geeft hij toe dat zijn woordkeus wellicht als ‘ongenuanceerd en provocerend’ kan worden opgevat, maar zijn bedoeling is de discussie rond homofilie en pedofilie in de Arabische wereld aan de kaak te stellen. Dat doet hij met uitspraken die in zijn ogen de waarheid raken.”

“Cliënt ziet niet in op welke manier onschuldige Arabieren zich aangesproken voelen, hij wil echter de discussie opstarten en hoopt dat mensen die zich wél aangesproken voelen de hand in eigen boezem steken.”

Nodeloos diskrediet

De officier van justitie dacht er anders over. “De vrijheid van meningsuiting in Nederland is een groot goed, maar daarin past geen ongefundeerde kritiek op basis van niets, behalve van vooroordelen over groepen mensen die alleen vanwege hun afkomst worden weggezet in onze maatschappij.”

“Wie Arabieren als groep het etiket opplakt van fervent kontenbonkers die graag kleine jongetjes neuken, brengt de totale groep nodeloos en indringend in diskrediet. Robert de J. liet zich niet uit in het kader van een maatschappelijk debat, sterker nog; er is mijns inziens helemaal geen debat over Arabieren. Arabieren zijn ook christenen of atheïsten, maar over de religie gaat het nu niet. Robert de J. doelt op 280 miljoen Arabieren en hij draagt op deze wijze niets bij aan welk debat dan ook.” Derhalve werd een geldboete van 500,- euro geëist.

Kritiek mag

Naar het oordeel van de rechtbank is van strafbare belediging echter geen sprake. “De uitlatingen zijn enkel beledigend als de groep wegens hun ras, godsdienst of levensovertuiging wordt weggezet.”

Volgens de rechtbank zijn de uitlatingen alleen strafbaar als er groepen worden aangetast of in diskrediet gebracht puur omdat zij een bepaald ras hebben, of een bepaalde godsdienst belijden, of een bepaalde levensovertuiging zijn toegedaan. Het zijn punten waarop niet verder kan worden geargumenteerd.

“Alle kritiek, dus ook felle kritiek, op opvattingen en gedragingen van een groep – in welke vorm ook – valt buiten het bereik van de strafbare belediging.”

Toegepast op de zaak van Robert de J. betekent dit dat zijn uitlatingen zijn aan te merken als kritiek op gedragingen van personen die behoren tot een bepaalde groep, namelijk de Arabieren, maar dat dergelijke kritiek niet als groepsbelediging kan worden aangemerkt. Wellicht voelt een aantal personen uit de groep zich beledigd, maar dat wil niet zeggen dat de groep als geheel is beledigd.

Robert de J. is aldus vrijgesproken.

Het is nog onbekend of het openbaar ministerie in hoger beroep gaat.