Buitenland

Nederlandse ambassade Boedapest: ‘Berovingen Sziget schokkend’

13-08-2013 16:21

De Nederlandse ambassade in Boedapest leek tot dinsdag wel een jeugdherberg. Gestrande Nederlandse jongeren kwamen bijvoorbeeld naar de missie, omdat hun paspoort was gestolen op het Sziget Festival in de Hongaarse hoofdstad. Dat zei tijdelijk zaakgelastigde Bert van der Lingen na afloop van het muziekfestijn.

“Ze lagen zelfs in slaapzakken in de hal van de kanselarij”, aldus de diplomaat tegenover het ANP.

De ambassade reikte circa 60 paspoorten uit aan Nederlandse festivalgangers. “Dat was ongeveer evenveel als vorig jaar, maar de berovingen waren wel schokkend”, zei Van der Lingen. “Zelfs tentjes werden gestolen. Sommige tenten werden opengescheurd.”

Op Sziget waren 18.000 Nederlanders. Dieven hadden het vooral op hen gemunt omdat Nederlanders over het algemeen rijker zijn dan Oost-Europeanen.

De telefoons, tablets, paspoorten en gevulde portemonnees trokken zo aan dat mensen zelfs in hun slaap werden bestolen.

Volgens Van der Lingen hebben sommige mensen geprobeerd zonder paspoort terug te gaan naar Nederland. “Ik weet dat één Nederlander daarom uit de trein werd gezet”, aldus de diplomaat.

Op het festival, het grootste van Europa, werden vijf Nederlanders opgepakt wegens drugsbezit en ordeverstoring, meldde de Hongaarse politie eerder.

Volgens de ambassade zit zeker één Nederlander nog vast.

Anp