Binnenland

Prins Friso overleden

12-08-2013 15:07

Met updates – Prins Friso is maandagmorgen op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag overleden op 44-jarige leeftijd. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

De prins is overleden aan complicaties die zijn opgetreden ten gevolge van de hersenbeschadiging veroorzaakt door zuurstoftekort bij zijn ski-ongeval op 17 februari 2012 in Lech, Oostenrijk.

Koning keert terug naar Nederland

Update 15.59 uur – Koning Willem-Alexander en zijn gezin hebben hun vakantie in Griekenland afgebroken vanwege het overlijden van prins Friso. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst maandagmiddag laten weten. Het vijftal vliegt zo snel mogelijk naar Nederland. Wanneer ze terug zullen zijn, is nog niet bekend. Ook premier Rutte keert terug van zijn vakantieadres.

Sinds begin juli in paleis Huis ten Bosch

Na behandeling op de intensive care van het Landeskrankenhaus in Innsbruck werd de Prins begin maart 2012 overgebracht naar het Wellington ziekenhuis in zijn woonplaats Londen. Sinds november 2012 vertoonde Prins Friso tekenen van zeer gering bewustzijn (“minimal consciousness”), een toestand waarin zich sindsdien geen veranderingen hebben voorgedaan.
Begin juli 2013 werd hij overgebracht naar Paleis Huis ten Bosch waar hij tijdens de zomer verzorgd zou worden. De verzorging was daar door een medisch team onder leiding van professor Jan van Gijn (neuroloog) en dr. Michael Kuiper, neuroloog-internist die expert is op het gebied van reanimatie.

De Koninklijke Familie dankt allen die voor Prins Friso hebben gezorgd ‘zeer hartelijk voor de uitstekende en toegewijde verzorging’.

Prins Friso is getrouwd met prinses Mabel. Het paar heeft twee dochtertjes.

Reactie minister-president Mark Rutte

RutteIn een eerste reactie noemt minister-president Rutte het overlijden van Prins Friso ‘intens verdrietig’. “Ondanks alles komt dit nieuws toch als een schok. Prins Friso was pas 44 jaar oud en stond tot aan het skiongeluk, nu ruim anderhalf jaar geleden, midden in het leven. Voor Prinses Mabel en hun twee dochters Luana en Zaria moet het nauwelijks te bevatten zijn dat zij nu definitief verder moeten zonder hun man en vader. Bij hen zijn onze gedachten nu in de eerste plaats.”

“Ook voor Prinses Beatrix is het verlies onbeschrijflijk groot. Een kind dat overlijdt, is het allerergste dat een ouder kan overkomen. Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, Prins Constantijn en Prinses Laurentien verliezen een broer en zwager die veel voor hen betekende. Ook voor hen is dit een zwarte en droevige dag.”

“Het belangrijkste dat ik op dit moment, zo kort na het overlijden van de Prins, tegen Prinses Mabel en tegen de rest van de familie wil zeggen, is dat heel Nederland intens meeleeft en dat wij hen veel sterkte en kracht toewensen in deze moeilijke en verdrietige tijd.”

“Prins Friso blijft in onze gedachten als een man met een brede belangstelling die zijn veelzijdige talenten altijd in dienst heeft gesteld van de samenleving. Professioneel en gepassioneerd, dat was zijn stijl. Wij herdenken Prins Friso met het diepste respect.”