Politie dwingt cabaretier tweet over #GayPride te verwijderen

03-08-2013 14:30

Cabaretier Menno Stam heeft een tweet over de Gay Pride moeten verwijderen in opdracht van de Amsterdamse politie. De al dan niet geslaagde grap viel in slechte aarde bij de organisatie van de Gay Pride. Dat zegt Stam tegen ThePostOnline.

Update 15.05 – De Amsterdamse politie kan het verhaal nog niet bevestigen.  Persvoorlichter Marjolein Koek: “We hebben gekeken in onze systemen maar kunnen vooralsnog niets vinden. Ik kan dus bevestigen noch ontkennen.” Koek geeft wel aan dat de Amsterdamse politie twitter monitort. “Dat doen we met alle grote evenementen dus ook nu.” Stichting ProGay die de GayPride organiseert is telefonisch onbereikbaar.

Stam tweette zaterdagochtend:

Zo, straks lekker naar ‪#‎Artis‬, homo’s kijken. Of nee, aapjes…! Haal die twee nog altijd door elkaar. Echt nodig hoor, zo’n ‪#‎gaypride‬

Vervolgens werd hij door de Amsterdamse hermandad gebeld met het verzoek de tweet te verwijderen. Dat meldt cabaret-website Zwartekat.

Stam bevestigt het verhaal op Twitter:

‘Allochtonen die meelezen’

Stam zegt tegen ThePostOnline dat hij zaterdagochtend om half elf werd gebeld door de politie. “Ze zeiden: we monitoren de boel omdat we de Gay Pride leuk willen houden. We begrijpen dat je cabaretier bent en dat het een grap is, maar we vrezen dat allochtonen meelezen en  dit soort tweets misbruiken om rotzooi te trappen. Ik moest het bericht weghalen of anders zou er aangifte worden gedaan.”

‘Intimiderend’

De cabaretier zegt geschrokken te zijn. “Ik vond het zo intimiderend en was zo onder de indruk dat ik de tweet heb verwijderd, voor die 500 volgers wil ik geen gezeik. Ik wilde gewoon met mijn kinderen naar Artis, niet met de politie in discussie. Ik ben nu in Artis trouwens. Met mijn kind. We kijken naar de slangen. Beslist niet naar de apen, dat je het even weet.