Binnenland

NVWA: ‘We hebben het ontzettend druk met het roken van Hans Teeuwen’

30-07-2013 16:50

Het is wat, zo’n rookrel. Om maar gelijk met de quote der quotes in huis te vallen, afkomstig van een persvoorlichter van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA): “Ik heb het ontzettend druk met het roken van Hans Teeuwen”.

Juist. Duidelijker kan niet worden uitgedrukt wat een beetje rokende cabaretier kan betekenen zo midden in de komkommertijd.

24 Uur Met

En dan blijkt die snaakse Vpro ook nog veel vaker de rookregels, die we met z’n allen moeten willen respecteren volgens de NVWA, aan den laars te lappen. Want in 24 Uur Met wordt dus ook gewoon gepaft.

Hier: Wilfried de Jong 24 uur lang opgesloten met schrijver (tevens fan van Go Ahead Eagles) Özcan Akyol (rooksignalen vanaf de 28ste minuut).

Jazeker, daar hebben beide heren een lang dun ding waar rook uitkomt tussen de lippen hangen. Een sigaartje met filter? Wat het ook is, er komt rook uit, dus dat kan nooit gezond zijn. Moeten we dus ook niet willen met z’n allen.

Rookverslaving

Volgens de collega’s van de niet-papieren versie van NRC Handelsblad waren er geen afspraken gemaakt tussen Teeuwen en de Zomergasten-redactie. De zomergast gaf gewoon toe aan zijn verslaving zonder er bij na te denken en dat was het.

Verder heeft ook de persvoorlichting van de Vpro er weinig over te vertellen, want “de redactie van Zomergasten wil geen commentaar geven”, ook niet aan de woordvoerders van de omroep.

Maar, mag er nu wel of niet worden gerookt in 24 uur Met? In Zomergasten mag dat niet omdat het een “werkruimte” is. Logisch, Wilfried de Jong en zijn cameramensen doen daar hun werk. Dat is in 24 uur met natuurlijk ook zo. Alleen is het daar óók een leefruimte: er wordt gekookt, gegeten, geslapen en 24 uur geleefd.

De woordvoerder van de NVWA weet nog niet hoe dat allemaal zit en of er nu met terugwerkende kracht ook moet worden opgetreden tegen het roken in 24 Uur Met.

Geen politiedienst

Bovendien: de NVWA is geen politiedienst die voor de televisie gaat zitten turven of er wordt gerookt. “We reageren en focussen ons vooral op signalen uit de samenleving”, laat de woordvoerster weten.
“In het geval van Hans Teeuwen werd het roken ons via diverse kanalen massaal onder de aandacht gebracht”.

Kortom, mocht u met terugwerkende kracht nog even stevig willen betuttelen, beklaag u dan massaal bij de NVWA over het roken in 24 Uur Met. Die zijn er tenslotte voor het serieus nemen der rooksignalen uit de samenleving.
Met z’n allen.