Buitenland

Israël woest op Nederlandse boycottsupermarkten

24-07-2013 12:41

Israël is niet bepaald te spreken over de Nederlandse supermarktboycott van producten uit de Israelische bezetten gebieden. Het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken noemt het boycotten van producten door Aldi, Jumbo en Hoogvliet “absurd en volstrekt eenzijdig”. Dit meldt dagblad Trouw.

Een woordvoerder van het Israelische ministerie van buitenlandse zaken wil graag weten waarom Israël anders wordt behandeld dan andere conflictgebieden. “Producten uit andere landen met een grensconflict worden toch ook niet geboycot?”

Veel Israeli’s voelen zich steeds vaker miskend door Europa en zien de boycott als een zoveelste tegenslag.

Meer acties

Palestijnse organisaties zijn daarentegen verheugd over de acties van de Nederlandse supermarktketens. “Deze Nederlandse supermarken hebben theorie in praktijk vertaald. Dit zou het begin moeten zijn van meer acties”, aldus een minister van de Palestijnse autoriteit.

Volgens Trouw gaat het bij de te boycotten producten vooral om druiven, avocado’s, dadels, perziken, kruiden, granaatappels, olijven, komkommers en bloemen.

Golanhoogte-wijn

Ook wordt in de bezette gebieden wijn geproduceerd. Van de geproduceerde Golanhoogte-wijn (bekroond) wordt 30 procent geëxporteerd naar 32 landen.