Buitenland

De dubbele moraal in onze samenleving

28-06-2013 10:00

Op internet en in het nieuws gaat men maar door met de verheerlijking van Mandela, die hoogstwaarschijnlijk op sterven ligt. Ik schreef al eerder dat deze man niet alleen maar een zonnetje is (geweest). Als commentaar kan ik dan verwachten dat het stuk niet duidelijk genoeg hebt geschreven of dat het allemaal veel gecompliceerder  ligt dan zoals ik het schrijf. Het ging mij helemaal niet om de complexiteit van het verhaal maar over het hanteren van een dubbele moraal. 

In Nederland heeft het gros van de inwoners ‘moeite’, en dan formuleer ik het netjes, met PVV bewindslieden en hun aanhang. Simpelweg omdat ze voor het gedachtegoed van de PVV zijn of omdat ze hele bevolkingsgroepen wegzetten. Ok, kan een argument zijn. Een PVV-er is trouwens extra de pineut, want als hij in het verleden een bekeuring heeft gehad of een grote muil heeft opengetrokken tegen zijn buurvrouw, nou, dan zijn de rapen gaar in ons land. Aftreden! Maar een activist kan zo maar PvdA leider worden.

Helden

Best, als we zo kritisch willen zijn op onze politici. Maar laten we dan ook een lijn trekken en hij wel en zij niet. Zo zou ik bijvoorbeeld kunnen denken, maar blijkbaar hoort dat niet zo in een pluriforme samenleving. Iedereen mag denken zoals hij wil. Vandaar dat Che Guevara ook mag gezien worden als een held en Yasser Arafat als een voorvechter voor de vrede in het Midden-Oosten.

Syrische rebellen worden gezien als helden en die behoren wij te helpen in hun (vrijheid)strijd tegen de tiran Assad. De paus is een lieverdje die seksueel misbruik onder de mat van het Vaticaan veegt en homo’s het liefst de hel inschopt. Was er niet nog iemand in de geschiedenis die hetzelfde dacht? O ja, de profeet Mohammed. Maar omdat het de paus is, is het oké voor de Christenen maar niet voor de vrijdenkers. Toch hebben beide personen grote getalen gelovige aanhangers.

Osama, Mao, Hitler

Osama Ben Laden is voor heel veel Arabische volkeren een held. Een vrijheidsstrijder tegen het kapitalistische westen. Toch herdenkt Amsterdam Zuid-Oost hem niet. Geen minuutje stilte voor deze man tijdens de raadsvergadering van de Stadsdeelraad Zuid-Oost op 2 mei jongsleden.

Net zo vreemd als mensen die Adolf Hitler vervloeken en Mao Zedong aanbidden.  Toch noemt Mei Li Vos (PvdA) in haar ode aan Mao het vermoorden  van 40 miljoen mensen: “het ietwat hard doorheen drukken, maar met de beste bedoelingen”.

Wel als partij pronken met de veren van Hitler’s pensioenvoorziening en de kinderbijslag, en aan de andere kant hem vervloeken voor zijn moorden op de Joden en andersdenkenden bruinhemden noemen. Maar vroeger wel massaal meehelpen de Joden te transporteren naar de kampen, en nu, achteraf wel weer geld en subsidie opstrijken aan Joodse memorabilia en aandenkens, zoals bijvoorbeeld het huis van Anne Frank. Om dan met dat geld zichzelf te voorzien van baantjes en het zogenaamde fascisme te bestrijden in onze westerse samenleving.

Vermoedelijk drugsdealer en wapenhandelaar Desi Bouterse (NDP) is momenteel een held en de president van Suriname. Over de decembermoorden hoor je niemand van de eigen achterban. Het was blijkbaar in hun ogen een gerechtvaardigde daad.

Blijkbaar zijn de meeste van deze moordenaars afkomstig uit de onderkant van de samenleving en hebben ze zich een weg naar boven gewerkt. Letterlijk zijn ze over lijken gegaan en worden ze wereldwijd hiervoor aanbeden.

Niemand ontkomt aan dubbele moraal

Tjeetje, hoe komt dat toch… de één wel, de ander niet? Het lijstje gaat eindeloos door. Wie bepaalt de criteria voor deze verafgoding? Onze moraal, juist. En door wie wordt die moraal bepaalt? Door het geloof en zelfs door de ideologie en invloed van de politiek. Ben je een die-hard socialist, dan zijn mannen als Lenin, Stalin, Pol Pot en Guevara de helden waar je tegenop hoort te kijken. Ben je een moslim, tja dan is er maar een, en dat is Mohammed.

Marihuana was drugs, maar door de incompetentie van de overheid en gebrek aan handhaving hebben we het maar gedoogd, omdat de strijd verloren is. What’s next: heroïne of cocaïne legaliseren? Over een dubbele moraal gesproken, het is dus in alle takken van onze samenleving aanwezig en iedereen maakt zich er schuldig aan. Maar dat is geen excuus.

Alles waarbij uitleg nodig is, in de naam van een geloof of een ideologie, wordt nuancering aangegrepen om zo de schoonheidsfoutjes uit het verleden goed te praten of de waarheid te verdoezelen. Maar ik denk dat filosofiestudent Asis Aynan terecht stelt dat niemand ontkomt aan een dubbele moraal.