Binnenland

‘Molotovman’ wéér bedreigd

18-06-2013 12:21

Gijsbert Ruiter uit het Limburgse Haelen gaat vrijdag bij het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht verschillende aangiftes doen wegens hernieuwde bedreigingen, nalatigheid door politie en gemeente Leudal, en ambts- en machtsmisbruik door onder meer wethouder Paul Vogels (CDA). Ook dient hij een klacht in tegen het politieoptreden vorig jaar.

Dat maakten Ruiter en zijn advocaat Gitte Stevens dinsdag bekend. Ruiter doet aangifte precies een jaar nadat hij agenten rond zijn huis met molotovcocktails bestookte. Dat gebeurde toen de gemeente het hek weg wilde halen dat hij om het huis had geplaatst ter bescherming van zijn gezin tegen de bewoners van een naastgelegen woonwagenkamp.

Collecte levert ruim 16.000 euro op

Vorige maand werd bekend dat Ruiter de gemeente Leudal 19.000 euro moet betalen. Een dwangsom van 10.000 euro omdat hij zijn hek niet op tijd heeft verwijderd. Ook brengt de gemeente hem de ambtelijke kosten in rekening die zijn gemaakt tijdens de verwijdering van het hek vorig jaar. Nieuws- en opinieweblog Geenstijl riep haar lezers op te collecteren voor Ruiter. Die actie heeft inmiddels ruim 16.000 euro opgeleverd.

Sinds zijn vrijlating wordt hij naar eigen zeggen opnieuw bedreigd. Zijn zoon is voor het geweld gevlucht en elders ondergedoken. De gemeente Leudal heeft de nieuwe verblijfplaats achterhaald en maatregelen genomen waardoor de kinderbijslag voor de 13-jarige jongen in gevaar dreigt te komen. Volgens Stevens gooit de gemeente met deze handelwijze ‘olie op het vuur’.

Een jaar geleden werd Ruiter landelijk nieuws toen hij molotov-cocktails gooide naar de politie. Ook bedreigde hij agenten met pijl en boog.

TPO/ANP