Iran plaatst zich voor WK 2014 in Brazilië

18-06-2013 17:01

Iran heeft zich als vierde land geplaatst voor het WK 2014 in Brazilië. Dankzij een doelpunt van de in Nederland opgegroeide Reza Ghoochannejhad werd Zuid-Korea met 1-0 verslagen en dus eindige Iran als winnaar in Poule A van de Aziatische zone. Eerder op de dag wist Australië zich te plaatsen door met 1-0 van Irak te winnen. Gastland Brazilië en Japan zijn de andere landen die al zeker zijn van deelname aan het eindtoernooi.

Ghoochannejhad

Ghoochannejhad is de gevierde man in Iran. De 25-jarige aanvaller van Standaard Luik maakte na een uur spelen de winnende treffer in en tegen Zuid-Korea, het land dat in 2002 onder Guus Hiddink nog tot de halve finales reikte. De naam Ghoochannejhad kan u bekend voorkomen, want in 2006 debuteerde hij in de hoofdmacht van SC Heerenveen. Later speelde de aanvaller voor Emmen, Go Ahead Eagles en SC Cambuur, voordat hij via Sint-Truiden VV bij Standaard Luik terechtkwam.

Met de overwinning van Iran is de vierde WK-deelname in de historie van het land zeker gesteld. De Perzische voetballers kwamen nooit door de poulefase heen. In 2006 eindigde de Iraanse ploeg als laatste in een poule met Portugal, Mexico en Angola.

Australië

Ook de Australische voetbalbond kan de tickets naar Brazilië boeken. De Socceroos versloegen Irak dankzij een doelpunt van invaller Joshua Kennedy. Dankzij de overwinning is Australië zeker van de tweede plaats in groep B van de Aziatische zone, hetgeen voldoende is voor plaatsing voor het eindtoernooi. Japan eindigde als eerste in groep B en was dus al zeker van deelname. Ook voor Australië wordt het de vierde WK-deelname, al is de opmars van het Australische voetbal goed zichtbaar: de afgelopen drie WK’s waren de geelhemden ook van de partij.

Bekijk hier het Iraanse feestje na het winnende doelpunt van Ghoochannejhad
http://www.youtube.com/watch?v=zSuWn31-0LQ&feature=player_embedded#!

En zie hier hoe invaller Kennedy de Australische fans laat juichen met zijn beslissende treffer
http://www.youtube.com/watch?v=nhSqNIrNtnI&feature=player_embedded