Buitenland

Vlaams Belang doet aan exorcisme in parlement

15-06-2013 13:36

Een ultra-katholieke gebedsgroep van het Vlaams Belang (VB) heeft een jaar geleden een duiveluitdrijving-ritueel georganiseerd in de vergaderzaal van de Belgische federale Tweede Kamer. Dat schrijft weekblad Knack.

Boze geest uit het parlement weren

“Het was de bedoeling van de duiveluitdrijving om de boze geest uit het parlement te weren en de parlementsleden te inspireren het goede na te streven, meer niet”, zegt VB-Kamerlid Tanguy Veys in een reactie tegen Het Laatste Nieuws. Kamervoorzitter AndrĂ© Flahaut (Socialisten) heeft de Vlaams Belangers om opheldering gevraagd. “Ik vind dit toch wel problematisch” zegt Flahaut tegen de krant.

Omstreden priesterbroederschap

Een priester van de priesterbroederschap Pius X verrichte de duivelsuitdrijving. Deze broederschap is niet onomstreden: eind vorig jaar werd de antisemitische Britse bisschop Richard Williamson uit de katholieke organisatie gezet.

De parlementaire gebedsgroep ontstond in 2010 in de schoot van het Vlaams Belang. Praktiserende katholieken als Alexandra Colen (inmiddels ex-VB) en Tanguy Veys zochten een manier om samen te bidden met andere gelovigen uit hun werkkring, dus uit het federale parlement. Maar omdat het uitoefenen van een geloofsovertuiging delicaat ligt, zeker in publieke gebouwen, wilden ze niet te veel ruchtbaarheid geven aan hun initiatief.

Meer bij Knack.