Binnenland

Defensie: ‘We gaan niet oefenen op moslims’

14-06-2013 12:38

Het ministerie van Defensie gaat van maandag 17 tot en met vrijdag 21 juni gespreksvaardigheden oefenen in de Amsterdamse stadsdelen Nieuw-West en West. ‘Soldaten oefenen praten met moslims in West en Nieuw-West’ kopte AT5. Niets van waar, zegt kapitein Gian Santegoeds tegen ThePostOnline. Hij noemt de suggestie ‘kwalijk’.

Met de training ‘Gesprekstechniek in een live environment’ hopen specialisten van 1 CIMIC (Civil Military Cooperation) bataljon hun gesprekstechnieken in een multiculturele samenleving verder uit te diepen ter voorbereiding op toekomstige missies. Het bataljon gaat onder meer in gesprek met lokale bestuurders en ambtenaren van de stadsdelen Nieuw-West en West, politie en 18 lokale organisaties. Gesproken wordt over zaken als sociale cohesie, genderzaken, jongeren en veiligheid. De militairen gaan onder andere in gesprek met organisaties als: de Jeruzalemkerk, Jongerencentrum Argan en Stichting Connect.

Is Nieuw-West het nieuwe Kunduz?

Santegoeds is voorlichter van het ministerie van Defensie en weinig ingenomen met het beeld dat nu ontstaan is. “De gevolgtrekking van AT5 dat we op moslims gaan oefenen laat ik aan hen. Ik ben daar niet gelukkig mee want het klopt niet, ik vind dit kwalijk.” Maar toch, wie na missies in Afghanistan en Irak gaat oefenen in deze wijken waar veel moslims wonen heeft de schijn tegen. Is Nieuw-West het nieuwe Kunduz?

“Nee, dat is appels met peren vergelijken”, zegt Santegoeds. “Het gaat erom dat onze mensen leren met mensen van verschillende etnische achtergrond om te gaan. Ik zeg uit mijn hoofd dat er 140 verschillende nationaliteiten in deze wijken leven. We gaan dus niet alleen met mensen van het islamitisch geloof praten.”

Een andere reden voor de oefening in Nieuw-West is dat één van de organisatoren uit de wijk komt. “Een reservist van CIMIC komt uit de wijk en kent deze goed”, aldus Santegoeds. De stadsdelen werken mee aan de training. De oefening wordt afgesloten met het uitreiken van certificaten aan de deelnemers door onder andere Nieuw-West stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud (PvdA).

Het is niet de eerste keer dat Defensie oefent in de wijken. Vorig jaar ook al.