Buitenland

Japan besteedt tsunamigeld aan wijn en schildpadden

04-06-2013 13:17

Dat hulpgelden na een ramp vaak slecht besteed worden is al bijna geen uitzondering meer. Ook dit keer wordt weer pijnlijk duidelijk waar de goede wil van anderen aan uigegeven wordt. Het meest recente voorbeeld: Japan.

Wijnpromotie en schildpadden

De Japanse krant Asahi meldt namelijk dat ruim een miljard dollar is gebruikt voor bijvoorbeeld de promotie van Japanse wijn en kaas. Ook zou er geld besteed zijn aan een project om schildpadden te observeren. Er werd ook een restaurantgids opgesteld, en er werden folders gepubliceerd die veilig gebruik van internet en gsm’s moeten aanmoedigen. De promotie van een zang- en dansgroep is eveneens betaald uit het potje dat een andere bestemming had.

Geen wederopbouw

Het bedrag van 1 miljard dollar (765 miljoen euro) werd uit het tsunamifonds gehaald dat bestemd was voor de wederopbouw van het land dat in 2011 getroffen werd door deze natuurramp die negentienduizend mensen het leven kostte. Nu, twee jaar later, lijkt er echter nog maar weinig terecht te zijn gekomen van de wederopbouw in het land. Nog steeds zijn er meer dan 300.000 mensen ontheemd, en de helft daarvan moest evacueren uit het gebied dat rond de kerncentrale in Fukushima lag.

De Japanse regering kwam al eerder in opspraak omdat het hulpgeld voor de verkeerde doeleinden werd gebruikt [http://nos.nl/artikel/319972-hulpgeld-tsunami-naar-walvisjacht.html]. Zo haalde de regering miljoenen uit het fonds van slachtoffers, om dit vervolgens in de stimulatie van de walvisjacht te stoppen. De regering verklaarde toen dat ze dit deden om de zwaar getroffen vissers uit vissersdorpen te helpen. In werkelijkheid werd het geld uitgegeven aan extra beveiliging en bewapening van de walvisvloot. Hiermee zouden ze de strijd aan kunnen gaan met milieuactivisten op zee.

‘Vorige regering’

Ook de huidige regering verklaart dat het miljard dat volgens de krant verkeerd is besteed dat met de juiste bedoelingen is gespendeerd. De minister van Welzijn zegt dat de gerapporteerde bestedingen allemaal hebben plaatsgevonden onder de vorige regering. Hij kan dus daarom niet precies aangeven waarom het geld op deze manier besteed is.