Buitenland

KFC in Gaza met behulp van smokkeltunnels

17-05-2013 16:15

Fastfood is in het Westen de normaalste zaak van de wereld. In de Palestijnse Gazastrook is dat echter een compleet ander verhaal. Vanwege een blokkade door Isreal is in het Palestijnse gebied geen Westers fastfood te krijgen. Sinds 2007 is Gaza grotendeels afgesloten van de buitenwereld door Israëlische blokkades. Daarom krijgen de smokkeltunnels die normaal voor onder andere bouwmaterialen, dagelijkse levensbehoeften en sigaretten gebuikt worden er een andere functie bij. Namelijk het smokkelen van fastfood producten van KFC, dat meldt de New York Times.

Zo ‘fast’ wordt het voedsel echter niet geleverd in Gaza. Het duurt vier uur voordat een menuutje arriveert vanuit Egypte. Daar worden de maaltijden bij een KFC-restaurant ingekocht in El Arish. Er komen vervolgens twee taxiritten, een internationale grens, een smokkeltunnel en een ondernemer die dit allemaal coördineert bij kijken om de kipstukjes in Palestina te krijgen. De 31-jarige ondernemer Khalid Efrangi zorgt er met zijn bedrijfje Yamama (dat in het Arabisch ‘duif’ betekent) voor dat de producten er op bestelling arriveren. Efrangi zegt dat het hun recht is om te proeven wat mensen over de hele wereld kunnen proeven.

Kipbucket voor 27 dollar

Een bucket van 12 gepaneerde kipstukjes kost in Egypte $11.50, terwijl het na het smokkelproces voor 27 dollar van de hand gaat. Daar maakt de ondernemer dan zo’n 6 dollar winst op. Of de kip nog lekker krokant is, en of de frietjes nog te eten zijn is natuurlijk nog maar de vraag na een vier uur durende reis. Toch weet het bedrijfje dagelijks zo’n dertig bestellingen te verwerken. Per motor worden deze vervolgens bij de klant afgeleverd.

Bent u toevallig binnenkort nog in de buurt van Gaza? Dan kunt u via de Facebook van de smokkelaars het telefoonnummer vinden, en kunt u uw bestelling plaatsen.