Buitenland

Pepsi trekt ‘racistisch’ reclamefilmpje terug

02-05-2013 22:04

Na Hyundai, die een parodie op zelfmoord maakte, een spotje van McDonalds over depresie en Ford die Berlusconi en z’n bunga-bunga dames op een billboard zette is het nu de beurt aan PepsiCo. Het drankje Mountain Dew, dat geproduceerd wordt door het frisdrank merk, liet rapper Tyler the Creator een commercial maken. Hij kreeg de vrije hand in het creëren van het spotje, dat volgens zijn manager daarna volledig uit zijn context is gerukt. Het filmpje moet echter nu alweer worden teruggetrokken. De reacties liegen er namelijk niet om. Het reclamespotje wordt als ‘zwaar racistisch’ bestempelt.

Zwarte gangsters en een geit

In de reclame is te zien hoe een zwaar mishandelde vrouw op het politiebureau haar belager moet identificeren. Het rijtje verdachten bestaat uit zwarte, ‘gangster-achtige’ types en een grofgebekte geit. Het merk wordt verweten de zwarte Amerikaan te criminaliseren en geweld jegens vrouwen te verheerlijken. Ook het stereotyperen van afro-Amerikaanse gangsters valt verkeerd, eveneens omdat de geit de vrouw in straattaal aan het beledigen is.

Pepsi heeft inmiddels excuses aangeboden voor de reclamespot, en hem direct van al haar kanalen verwijdert. Ze willen hem dan ook zo snel mogelijk van het internet verwijdert hebben. Hieronder is hij nog wel te bekijken.

De gewraakte reclame:

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player