Buitenland

De opkomst van Gouden Dageraad

02-05-2013 15:44

Griekenland is het epicentrum van de eurocrisis. Door de verlammende schulden en harde bezuinigingen die door de andere eurolanden zijn opgelegd verkeert de Griekse economie in een vrije val. De economische malaise verscheurt het land. De werkloosheid in Griekenland is ongekend hoog met 27 procent. Deze economische catastrofe biedt ook ruimte voor extremisten als die van de Gouden Dageraad.

‘Geen fascisten’

Griekse neo-nazi’s die graag het Griekse ras “zuiver” willen houden. Zelf proberen ze zichzelf te distantiëren van het nazisme en fascisme ondanks het feit dat ze in hun hoofdkwartier het dagboek van Joseph Goebbels verkopen. Want, zo stelt een van de leden van de Gouden Dageraad, zo kan je tenminste nog wat leren over de Tweede Wereldoorlog.

Daarnaast stelt parlementslid Marilena Katsinopoulou dat fascisme een Italiaans woord is en aangezien ze geen Italianen zijn, zijn leden van de Gouden Dageraad ook geen fascisten. Een prachtige manier van redeneren, dat moet ze gegeven worden.

Populariteit Gouden Dageraad

Zij willen liever bekend staan als nationalisten. Maar de Gouden Dageraad is geen normale partij. Want naast 18 zetels in het parlement zijn er ook knokploegen die vooral immigranten aanvallen.

Ondanks het toenemende geweld van de Gouden Dageraad stijgt diens populariteit wel. In de opiniepeilingen komt de Gouden Dageraad uit op gemiddeld 12% steun van de Griekse bevolking. De Gouden Dageraad kweekt bijvoorbeeld goodwill door gratis voedsel uit te delen. Er is alleen één voorwaarde, men moet met hun ID aantonen dat zij wel degelijk Grieks zijn.

Illegale immigratie

Het belangrijkste agendapunt van de Gouden Dageraad is de illegale immigratie. De binnendringers, zoals de Gouden Dageraad de immigranten noemt, zouden de oorzaak zijn van de economische malaise en hun oplossing is simpel, de immigranten uit het land zetten. Maar naast immigranten zijn ook homo’s, links en advocaten die immigranten vertegenwoordigen doelwitten van de Gouden Dageraad.

Connectie tussen Gouden Dageraad en Griekse politie

De politie lijkt niks te kunnen maar ook te willen doen aan het toenemende geweld van de Gouden Dageraad. Zo koketteert het Griekse parlementslid Ilias Panagiotaros met het feit dat veel politieagenten spullen kopen in zijn militiewinkel en dat tussen de 50 en 60 procent van de politieagenten de Gouden Dageraad steunt.

Het is ook bekend dat de Griekse politie slachtoffers van criminaliteit heeft doorverwezen naar Gouden Dageraad.

Fascistische sympathieën

De Griekse politie staat van oudsher bekend voor zijn fascistische sympathieën. Aanhangers van de Gouden Dageraad lijken ook steeds vaker te infiltreren binnen de politiemacht. Maar de aanwezigheid van Gouden Dageraad is niet alleen toe te schrijven aan deze infiltratie.

Veel politieagenten vinden ook steun bij de Gouden Dageraad. Ze werken voor weinig geld in vaak de zwaarste omstandigheden door de vele rellen in Griekenland. De politie lijkt dus ook partij te kiezen voor extreem rechts tegen de linkse demonstranten en aangezien er altijd al fascistische fracties binnen de Griekse politie aanwezig waren is deze alliantie ook goed te verklaren.

Marteling

Vaak kijkt de politie ook toe bij geweld van de Gouden Dageraad en in sommige gevallen vechten sommige politieagenten zelfs mee met de Gouden Dageraad. Homo’s, immigranten en politieke tegenstanders worden dagelijks aangevallen door de milities van de Gouden Dagenraad en deze mensen kunnen niet rekenen op normale bescherming van de politie.

Volgens anti-fascistische demonstranten werden zij zelfs gemarteld door de Atheense politie. Volgens de demonstranten maakte de politieagenten er geen geheim van dat ze sympathiseerde met de Gouden Dageraad.

Een nieuw interbellum

Het hedendaagse Griekenland vertoont veel gelijkenissen met Weimar Duitsland. Net als Griekenland had Weimar Duitsland verlammende schulden, in het geval van Weimar Duitsland als gevolg van het verdrag van Versailles. Net als in Griekenland werd Weimar Duitsland door de buitenwereld onder druk gezet om die schulden snel terug te betalen door middel van harde bezuinigingen. Bezuinigen in slechte economische tijden verergeren de crisis alleen maar en zorgen ervoor dat de economie in een vicieuze cirkel terecht komt.

Dit gaf extreem rechts in Weimar Duitsland de kans om op te komen. Het zelfde lijkt nu te gebeuren in Griekenland. De geschiedenis herhaalt zich misschien niet maar het rijmt wel degelijk en ook nu lijkt men niks geleerd te hebben van de lessen uit onze geschiedenis.

https://www.youtube.com/watch?v=UkPS_76XIAM