Weten & Tech

De Bitcoingekte voorbij

24-04-2013 17:14

Het waren hectische dagen voor Bitcoinbezitters. Van een koers van 20 dollar begin dit jaar tot 260 begin april. En na een korte crash op 50 dollar per Bitcoin, nu weer terug op 150.
 Het zijn ook net tulpen. Misschien. Obscuur, exotisch, een Ponzi-scheme en gevoelig voor computer aanvallen. Maar wat is het eigenlijk?

Fictief

Een Bitcoin is een fictieve munt. Bedacht door een anoniem individu in 2008 met expertise in cryptografie en computers. Hij of zij opende een pool van 21 miljoen gesloten of verborgen Bitcoins. Zelf verzonnen. Door met een computer of een grafische kaart te zoeken naar het cryptografische adres van zo’n munt krijg je hem in je bezit.

Maar dat duurt. Steeds langer ook. Hoe meer Bitcoins gevonden worden, hoe moeilijker het is ze in je bezit te krijgen. Dat is nu eenmaal het principe erachter. Ze worden steeds lastiger te vinden.

Minen

De manier om zelf aan die coins te komen is simpel. Je koopt ze voor echt geld, met bijvoorbeeld een PayPal-account, op een Bitcoin-exchange, of je mined ze zelf met je computer. Dat zelf minen kan vrij simpel. Je downloadt een programma, zoals GUIMiner, en geeft jouw miner of computer een naam.

Verbind het programma met een van de servers en klik op [Start]. Een volle dag minen met GUIMiner levert met een dure videokaart (Ati HD6990) ongeveer 0.05 Bitcoin op. Omgerekend zo’n 7 dollar. En daar moeten de stookkosten voor de computer nog af. Dat kan beter hebben een aantal bedrijven gedacht.

Zoeken naar Bitcoins

Avalon en Butterfly Labs zijn 2 startups die gespecialiseerd zijn in computers met maar 1 specifiek doel; het vinden van Bitcoins. Geen computerscherm of muis, maar gewoon een zwart of wit kastje met zoveel mogelijk chips die speciaal ontworpen zijn voor dat doel. De eerste resultaten zijn veelbelovend.

Een normale computer met een redelijke videokaart levert ongeveer 350 Mhash/s. En zo’n Avalon doet een kleine 65 Ghash/s. Een factor 200 sneller. En er zijn zelfs snellere. De race voor de laatste helft van de tot nu toe nog onontgonnen 10.5 miljoen Bitcoins is begonnen.

Uitverkocht

Mensen die in het gelukkige bezit zijn van een Avalon, ze zijn uitverkocht, domineren inmiddels die race op basis van brute en pure rekenkracht.

Wat er toe heeft geleid dat enkele slimme eigenaren nu zo’n Bitcoin beest verkopen op Ebay. De laatste stand voor een Avalon was 30.000. In echte dollars welteverstaan. Hoe ironisch.