Binnenland

Amsterdam steekt middelvinger op naar duurzaamheid

12-04-2013 15:01

Amsterdam wil 150.000 ballonnen oplaten met de troonwisseling . Lees: 150.000 plastic zakken uitstrooien over de Provincies Noord-Holland, Utrecht en Zuidholland ter meerdere ere en glorie van het koningspaar. Voorts wil men dat graag doen met zo’n 150 ton helium (reken ongeveer 1 liter per ballonnetje, met conservatieve schatting van verspilling bij het vullen), terwijl we midden in een Helium-crisis zitten. Ofwel: een typisch cadeau dat lijkt voort te komen uit het 20e eeuwse denkbeeld van verspilling en vervuiling.

Weliswaar gaat het volgens burgemeester Eberhard van der Laan om biologisch afbreekbare ballonnen. Maar ook 150.000 biologisch afbreekbare ballonnen zullen nog jarenlang in het leefmilieu te vinden zijn, waar ze veel dierlijke slachtoffers zullen maken.

Gemeente Amsterdam doet haar duurzame best

Zo’n 150.000 ballonnen-actie druist natuurlijk volledig in tegen wat de gemeente Amsterdam zelf uitdraagt met prachtige slogans zoals: “Amsterdam beslist duurzaam”. En haar stempel wil drukken als duurzame gemeente: “Kringlopen in beeld”, “Leidraad duurzaam inkopen” of “Cradle tot Cradle”, Amsterdam doet het allemaal. Lukraak een paar voorbeelden waar de hoofdstad zoal mee bezig is:

In stadsdeel Amsterdam Oost staan “zes slimme perscontainers voor de inzameling van plastic afval, die werken op zonne-energie”

In de ArenA liet men op 11/11/11, de Dag van de Duurzaamheid  Ajaxfans zitten op  “op duurzaam suiker” (Serieus: ik verzin dit niet)

En ook bij grote evenementen zoals Troonswisselingen Sail Amsterdam  vindt de Gemeente Amsterdam het belangrijk dat “wordt ingezet op duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord evenementenmanagement”

Maar met deze actie om 150.000 plastic zakken zomaar in de natuur te “gooien” –  al dan niet met vertraging door extra helium te verspillen – steekt onze hoofdstad dus een dikke middelvinger op tegen al haar eigen prachtige duurzaamheids-initiatieven waarmee deze zelfde gemeente haar ondernemers, bewoners, en bezoekers probeert te verleiden tot een schoner en duurzamer Amsterdam. En daarmee ook tegen het ideaalbeeld waar deze projecten voor staan.

Gemeenteraad zet ook graag in op duurzaam

Ook de Amsterdamse gemeenteraad is regelmatig met duurzaamheidsvraagstukken bezig: In 2012 nam men unaniem (!) een motie aan om zwerfplastic tegen te gaan en duurzame tassen te introduceren oa bij supermarkten.

Gemeenteraadsleden en politici deden van harte mee bij het initiatief van “Plastic Visschen”,in de Amsterdamse grachten. Hier werd met bootjes door de Amsterdamse grachten gevaren om alle drijvende plastic vuilnis er uit te vissen. En via deze positieve actie vroeg men aandacht voor het globale idee van de hoeveelheid plastic die we in de natuur plempen en een immense plastic vuilnisbelt creëert in de oceaan: de kunststofarchipel …waar deze 150.000 helium-gevulde plastic zakken, uiteindelijk ook weer aan bijdragen.

Helium-crisis? Helium-crisis!

Tenslotte raakt deze 150.000-voudige ballonnen-waanzin ook de kern van de huidige helium-crisis. Helium is een element, en kunnen we niet zelf fabriceren. Het is dus een steeds schaarser wordende eindige grondstof en wordt al sinds 1925 beschouwd als strategische grondstof. Toch is er een steeds grotere vraag naar Helium: in de industrie, het wetenschappelijk onderzoek, en in ziekenhuizen. Helium wordt gebruikt vanwege de super-koelende eigenschappen, voor supergeleidende magneten bijvoorbeeld, zoals in MRI-scanners, maar ook voor de omgeving waarin we optische fibers en LCD-schermen kunnen fabriceren. De Helium-criss is niet een alom-bekend fenomeen, maar misschien ligt daar ook een vraag voor de nieuwsmedia?

Schattingen geven dat de heliumvoorraad nog voor slechts 25 a 30 jaar toereikend is. Nu zal eenmalig 150.000 ballonnen niet direct een gigantisch gat in de huidige wereldvoorraad eten, maar laat een dergelijke actie op deze schaal wel op een oneerbiedige manier haar dikke middelvinger zien tegen dit soort situaties waar we mee te maken hebben.

Geen dikke middelvinger, maar duurzaam en schoon!

Eigenlijk is het toch heel triest om jezelf als gemeente zo onderuit te halen? En in het bijzonder als het onze hoofdstad betreft? Een trotse gemeente die dus enerzijds veel moeite, mensen en middelen wil steken in maatregelen die aandacht geven aan duurzaamheid en verspilling, maar nu dus haar dikke middelvinger opsteekt tegen al deze initiatieven en het ideaal waar zij voor staan?

Want bij duurzaamheid gaat het niet om iets wat je een keertje “voor de leuk” doet, maar waarin het gaat om een bepaald besef en basishouding die voortkomt uit gezond en verantwoord nadenken over de eigen leefomgeving.

Dus, lief Amsterdam, kom alsjeblieft ook nu met dat duurzame verstand, en schuif dit waanzinnige plan aan de kant. Kom als hoofdstad dan echt met iets prachtigs wat waarlijk zeer schoon is, waar we als Nederlanders echt trots op kunnen zijn, en dat we als een waardig signaal van de 21e eeuw kunnen meegeven aan ons nieuwe koningspaar.