Binnenland

Tien iPad-scholen vanaf augustus

08-04-2013 12:13

In de zomer van dit jaar worden zeker tien zogenoemde iPad-scholen geopend. Ieder kind wordt dan uitgerust met een iPad en krijgt op een andere manier les. De organisatie die dit vandaag bekend maakte is Onderwijs voor Nieuwe Tijd. Hip afgekort: O4NT, een organisatie die onder andere door Maurice de Hond is opgezet. Zij noemen deze scholen dan ook liever: Steve Jobs scholen.

Community

Er zijn inmiddels met tien basisscholen afspraken gemaakt om vanaf augustus het lesmodel volledig om te gooien. Twee scholen in Sneek en Breda gaan helemaal om, en andere scholen in Almere, Amsterveel, Amsterdam, Bernisse en Emmen voeren een deel van de plannen van O4NT door.

“In elk geval krijgt elk kind op deze scholen de beschikking over een eigen iPad, dragen ouders bij aan de community die de school is en wordt op school behalve aan de kerndoelen ook gewerkt aan vaardigheden die in deze eeuw nodig zijn: onder andere innovatie, creativiteit, flexibiliteit en teamwerken.” Dat schrijft de organisatie op haar website.

Coach

Kinderen krijgen veel meer vrijheid. Zo is het bij de twee scholen die de veranderingen volledig doorvoeren ook niet meer verplicht om een hele dag op school aanwezig te zijn, en ze zijn niet meer gebonden aan schoolvakanties. De school is open van half 8 in de ochtend tot half 7 ‘s avonds. Ook een vast lokaal en een eigen leerkracht behoort dan tot de verleden tijd, die heet dan een ‘coach.’ De iPads, die af en toe nog wel eens door een leeftijdgenootje in elkaar worden gezet, dienen door gebruik te maken van onderwijs-apps nieuwe vaardigheden aan te leren bij de leerling.

De afgelopen maanden heeft O4NT financiële steun ontvangen van bedrijven als Vodafone. Daardoor is geld beschikbaar voor ouders die geen geld hebben om een iPad voor hun kroost aan te schaffen. Wie daarna een eventueel kapot schermpje betaalt is onbekend. De organisatie wil in 2014 dit concept voor veel meer kinderen beschikbaar maken. Ze zijn dan ook in gesprek met enkele schoolbesturen door het gehele land om deze manier van lesgeven verder te verspreiden over het land.