Laatste brief van de Amerikaanse Irak-oorlogsveteraan Tomas Young aan Bush en Cheney

tomasyoung
'Bush en Cheney, ik hoop dat jullie ooit voor vergiffenis smeken'
: 23-03-2013 11:02 uur

Aan: George W. Bush en Dick Cheney
Van: Tomas Young

Ik schrijf deze brief op de 10e verjaardag van de oorlog in Irak. Ik schrijf deze brief voor mijn mede-Irak-veteranen. Ik schrijf deze brief voor de 4.488 soldaten en mariniers die zijn gesneuveld in Irak. Ik schrijf deze brief voor de honderdduizenden veteranen die gewond zijn geraakt, de wonden, fysiek en psychisch, die hun levens kapot hebben gemaakt. Ik ben een van deze zwaar gewonden. Ik raakte in 2004 verlamd door een hinderlaag van opstandelingen, in Sadr City. Mijn leven is ten einde gekomen. Ik leef slechts nog dankzij terminale zorg.

Ik schrijf deze brief voor mannen en vrouwen die hun echtgenoot hebben verloren, voor kinderen die een ouder hebben verloren, voor de vaders en moeders die zonen en dochters zijn verloren en voor hen die nu zorg dragen voor de vele duizenden medeveteranen met een hersenbeschadiging.

Menselijk afval van de oorlog

Ik schrijf deze brief voor al die veteranen wiens trauma’s, zelfhaat veroorzaakt door wat zij hebben meegemaakt, doorstaan en gedaan in Irak, hebben geleid tot zelfmoord. Ik schrijf deze brief voor alle soldaten en mariniers die, tijdens het vervullen van hun plicht, gemiddeld één zelfmoord per dag plegen. Ik schrijf deze brief voor de ongeveer één miljoen gesneuvelde Irakezen en voor de ontelbare gewonde Irakezen.

Ik schrijf deze brief voor ons allemaal; het menselijke afval dat onze oorlog heeft achtergelaten, voor hen die de rest van hun leven oneindige pijn zullen moeten lijden en voor altijd verdriet hebben.

Leugens, manipulatie en honger naar macht

Ik schrijf deze brief, mijn laatste brief, aan u meneer Bush en aan u meneer Cheney. Ik schrijf niet omdat ik de illusie heb dat u enig besef heeft van de menselijke en morele consequenties van uw leugens, manipulatie en honger naar macht en rijkdom. Ik schrijf deze brief omdat ik, voordat ik dood ga, duidelijk wil maken dat ik, en honderdduizenden medeveteranen, samen met miljoenen burgers en honderden miljoenen mensen in Irak en het Midden-Oosten met mij, exact weet wie jullie zijn en wat jullie hebben gedaan. Jullie ontlopen wellicht een gerechtelijke veroordeling, maar in onze ogen is elk van jullie schuldig aan absurde oorlogsmisdaden, plunderingen en, uiteindelijk, moord, inclusief de moord op duizenden jonge Amerikanen (mijn medeveteranen), van wie jullie de toekomst zo bruut hebben afgenomen.

Jullie autoriteit, jullie miljoenen dollars en persoonlijke rijkdommen, jullie PR-medewerkers, jullie privileges en jullie macht kan de leegte van jullie karakter niet verbloemen. Jullie hebben ons naar Irak gestuurd om te vechten en sterven nadat u, meneer Cheney, destijds de dienstplicht hebt ontlopen omdat u niet naar Vietnam wilde en nadat u, meneer Bush, niet kwam opdagen bij uw legeronderdeel van de National Guard. Jullie lafheid en zelfgenoegzaamheid ontstond tientallen jaren geleden al. Jullie waren niet bereid jullie eigen levens in de waagschaal te stellen voor ons land maar jullie sturen wel honderdduizenden jonge mannen en vrouwen een zinloze oorlog in, zonder ook maar één diepere gedachte te hebben dan tijdens het buitenzetten van het vuilnis.

Preventieve oorlogen zijn illegaal

Twee dagen na de aanvallen op 11 september heb ik mij aangemeld bij het leger. Ik wilde het leger in omdat mijn land was aangevallen. Ik wilde hen die een kleine 3000 van mijn medeburgers hadden vermoord keihard terugslaan. Maar ik ging niet het leger in om te vechten in Irak, een land dat part noch deel had aan de aanvallen van september 2001 en geen enkele bedreiging vormde voor zijn buren, laat staan voor de Verenigde Staten. Ik ging niet het leger in om Irakezen te “bevrijden” of om verzonnen fabrieken voor verzonnen massavernietigingswapens te sluiten of om wat jullie zo cynisch de “democratie” noemen te vestigen in Bagdad en het Midden-Oosten. Ik ging niet het leger in om Irak opnieuw op te bouwen, waarover jullie in die tijd zeiden dat het zou worden betaald door de inkomsten van de Iraakse olie-industrie. Het tegenovergestelde bleek waar: deze oorlog heeft de Verenigde Staten al meer dan drie triljoen dollar gekost.

Ik ging beslist niet het leger in om een “preventieve” oorlog te voeren. Een “preventieve” oorlog is volgens internationale wetten illegaal. Maar als soldaat in Irak volgde ik braaf jullie idiote bevelen voor misdaden op, zo weet ik nu.

De oorlog in Irak is de grootste strategische blunder in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Deze oorlog vernietigde de machtsbalans in het Midden-Oosten. Het maakte een corrupte en meedogenloze pro-Iraanse overheid in Bagdad mogelijk. Een overheid die zichzelf in stand houdt door marteling, doodseskaders en terreur. En deze oorlog liet Iran uitgroeien tot de dominante macht in de regio.

Op elk niveau, moreel, strategisch, militair en economisch, was Irak een een mislukking. En het zijn jullie twee, meneer Bush en meneer Cheny, die deze oorlog zijn begonnen. Jullie mogen dan ook opdraaien voor de consequenties.

Levens geofferd voor hebzucht

Ik zou deze brief niet schrijven als ik gewond was geraakt tijdens het vechten in Afghanistan tegen de mogendheden die verantwoordelijk zijn voor de aanvallen van 11 september. Was ik daar gewond geraakt dan zou ik me nu ook verschrikkelijk voelen vanwege mijn verslechterende lichamelijke toestand en mijn onvermijdelijke spoedige dood, maar dan zou ik tenminste sterven met de wetenschap dat mijn verwondingen een consequentie zijn van mijn eigen beslissing om het land waar ik zo van houd te verdedigen. Ik zou dan niet dag in dag uit in bed liggen, met mijn lichaam stijf van de pijnstillers, en moeten leven met het feit dat honderdduizenden mensen, waaronder kinderen, waaronder ikzelf, door jullie geofferd zijn voor niets meer dan de hebzucht van oliemaatschappijen, voor jullie bondgenootschappen met de oliesjeiks in Saudi Arabië en jullie krankzinnige fantasieën over een keizerrijk.

Ik heb, zoals vele gehandicapte veteranen, geleden onder de inadequate en meestal ontoereikende zorg die wordt verleend door de veteranennazorg. Ik ben me, net als vele andere gehandicapte veteranen, gaan realiseren dat mijn fysieke en geestelijke wonden voor jullie totaal niet interessant zijn, en waarschijnlijk voor geen enkele politicus ooit interessant zullen zijn.

We zijn gebruikt. We zijn verraden. En we zijn verlaten.

Christelijke zonden

U, meneer Bush, geeft zo hoog op over uw christelijk geloof. Maar is liegen geen zonde? Is moord geen zonde? Zijn diefstal en egoïsme geen zonden? Ik ben geen christen. Maar ik geloof in het christelijke ideaal. Ik geloof dat wat je anderen aandoet ook jezelf aandoet, dat het uiteindelijk je ziel vergiftigt.

De dag van mijn afrekening zal voor mij spoedig komen. De dag van jullie afrekening zal ook ooit komen. Ik hoop dat jullie worden berecht. Maar ik hoop vooral, voor jullie eigen bestwil, dat jullie de morele moed zullen vinden om wat jullie mij en vele, vele anderen die het recht hadden om verder te leven hebben aangedaan onder ogen te zien. Ik hoop dat voordat jullie tijd hier op aarde voorbij is, zoals het mijne nu voorbij is, jullie de kracht en het karakter zullen hebben om tegenover het Amerikaanse volk en de rest van de wereld, en het Iraakse volk in het bijzonder, voor vergiffenis zullen smeken.

Tomas Young.

Deze brief is met toestemming overgenomen van Truthdig.com. Uit het Engels vertaald door ThePostOnline.

Reacties:

 1. Rick Kuitems:

  Wow… I bow humbly to his superior reasoning!

 2. Paul:

  Prachtig betoog, zo lees ik ze graag. Aan dat lijstje kun je nog Bremer III toevoegen: de gouverneur (en voormalig ambassadeur in Nederland) die Irak met zijn desastreuze besluiten in een bodemloze put gooide.

 3. Helaas zullen de goede christenen Bush, Cheney en Rumsfeld, en vergeet Blair niet, hier mee wegkomen. Ondertussen geeft Irak een hoop uit aan haar kijgsmacht (of krijgt spul van de VS). En niet alleen Irak.

 4. Dat Bush en Cheney de grootste leugenaars uit de gescheidenis zijn is een feit. De enige vraag waar ik na lezing van deze prachtige brief mee worstel is: hadden we de Irakezen dan in handen moeten laten van het al even misdadige regime van Saddam? Hadden de Irakezen niet ook recht op bevrijding van de dictatuur?

  Natuurlijk, een invasie op grond van leugens is volkomen verwerpelijk.

  Maar wat hadden we dan moeten doen? De Irakezen maar laten lijden onder een bosaardig regime? Niet dat het regime er nu beter op is geworden, de Amerikanen hadden er nog beter een militair bestuur van kunnen maken als het ze werkelijk te doen was geweest om de bevrijding van Irak in plaats van om de olie, maar goed, als het gaat om de intentie is het een cruciale vraag.

  Ik weet dat ik als Irakees onder Saddam had geleefd ik de Amerikanen net zo had verwelkomd als de Nederlanders deden in 1945.

 5. Rick Kuitems:

  @Bert Brussen
  Volgens mij gaat het om de vraag of het op dat moment had gemoeten, op die manier en of het zoveel had moeten kosten (aan geld en mensenlevens).

  Er is in de volksgeest geen dankbaarheid in Irak zoals dat in bijv. Nederland na WO2 wel was. (de Irakezen weten heus wel dat Bush en consorten niet het welzijn van de Irakezen als primaire reden hadden om dat ‘avontuur’ aan te gaan, het doorstromen van de olie wel… ;-)

 6. Jasper_B:

  @Bert Brussen

  Er zijn nog veel meer volkeren die lijden onder een dictatoriaal regime. Moeten die dan niet ook allemaal bevrijd worden?

 7. Paul:

  Als je een land als Irak gaat ‘bevrijden’ moet je ook voor een definitieve oplossing zoeken. Irak is nu een kunstmatige entiteit, een erfenis uit het neo-kolonistische tijdperk. De drie belangrijkse groepen (Koerden, soennieten en sjiieten) haten elkaar tot op het bot. De Koerden zijn de facto al onafhankelijk, hebben een eigen leger en sluiten nu zonder toestemming van Bagdad internationale verdragen af. Het is slechts een kwestie van tijd voor dit land definitief uit elkaar valt.

 8. Ik kan me voorstellen dat Tomas Young verbitterd is. Maar Tomas Young had zijn brief beter kunnen sturen naar de nieuwe drie groeperingen in Irak, en naar de nieuwe machthebbers. Mensen als Tomas Young hebben hun leven gegeven of op het spel gezet om het volk van Irak vrijheid en democratie te geven, bevrijding van een brute dictator. En kijk wat ze ermee hebben gedaan. Overigens denk ik we pas na 30 jaar of zo kunnen beoordelen wat het voor Irak heeft betekent.

  De ingreep in Irak was overigens het gevolg van het feit dat Irak maandenlang niet meewerkte aan de inspecties, dat was vastgelegd in VN resoluties. Het theaterspel waar nu iedereen over valt, dat er geen concrete bewijzen waren voor wat werd verteld tijdens die VN vergadering, dat wist toen iedereen al met meer dan 2 hersencellen. Het aantal doden aan Amerikaanse kant viel trouwens heel erg mee, voor een oorlog van dat formaat en zo’n lange aanwezigheid in een vijandelijk gebied. Veel van de burgerdoden zijn het gevolg van de haat en strijd tussen de moslimgroeperingen onderling.

  Persoonlijk denk ik dat Bush ook simpelweg een besluit nam op basis van slechte informatie en slechte adviezen, en dat hij het karwei wilde afmaken dat zijn vader eerder niet had afgemaakt (golfoorlog 1, toen iedereen schande sprak van het feit dat de VS alleen Koeweit bevrijdde en niet doorstoomde naar Bagdad! Maar dat wil nu ook niemand zich meer herinneren.)

 9. (een edit functie voor comments zou handig zijn, zie ik nu)

  -Edit: Hebben jullie die niet dan? –

 10. Rick Kuitems:

  @TRS
  Met alle respect… maar u lult peop! ;-)

 11. Michiel Mans:

  Geen poep Kuitems. TRS maakt zeker een punt. Wat verder weinig afdoet aan de gebruikte leugens.

  Bert schreef,

  De enige vraag waar ik na lezing van deze prachtige brief mee worstel is: hadden we de Irakezen dan in handen moeten laten van het al even misdadige regime van Saddam? Hadden de Irakezen niet ook recht op bevrijding van de dictatuur?

  Gezien de ellende die er van actieve inmenging kan komen, en gezien de hoeveelheid landen waar een dictatuur heerst, of een grote mate van onvrijheid bestaat, is er eigenlijk geen beginnen aan.

 12. Dutch Courage:

  Ik was destijds een voorstander van ingrijpen en de oorlog in Irak heeft mijn mening over internationale interventies compleet veranderd. Voor de invasie zag ik ingrijpen als een noodzakelijk kwaad om dictators uit het zadel te wippen en een volk de vrijheid te gunnen waarvan wij ook genieten. Nu ben ik oneindig veel cynischer geworden. Niet vanwege Bush, Cheney en Rumsfeld, in hun meer dan menselijke knulligheid, arrogantie en het enorme gebrek aan organisatie. Wel vanwege het moordlustige enthousiasme waarmee de irakezen elkaar onderling te lijf gingen.

 13. Bush en Cheney hadden eerst hun besluit genomen, en zochten vervolgens excuses of argumenten om de aanval uit te voeren. Cheney kon het niet verkroppen dat Biush Senior 1991 niet had doorgezet.
  Overigens kijk maar uit met de commentaren. Als het de VS niet aanstaat dan komen ze hier ook de democratie brengen….

 14. Marnix:

  Indrukwekkende brief, met terechte vragen over de legitimiteit van de oorlog in Irak. Terechte vragen, die al vaak aan de kaak zijn gesteld, maar die gekoppeld aan deze persoonlijke tragedie een emotionele lading krijgen.
  Maar puur kijkend naar zijn argumenten: ik geloof er geen barst van dat de reden van de oorlog de olie was, noch alleen maar de behoefte om af te maken wat in gofloorlog 1 was begonnen.
  En verder wat bert zegt, saddam was natuurlijk wel een uitzonderlijk wreed man met een uitzonderlijk misdadig regime. Wat voor chaos er nu ook is in irak, er is hoe dan ook een kans op verbetering, die kans was er zonder deze oorlog nooit geweest.

  Los daarvan,

  “Ik zou deze brief niet schrijven als ik gewond was geraakt tijdens het vechten in Afghanistan tegen de mogendheden die verantwoordelijk zijn voor de aanvallen van 11 september”

  Ik vraag me af of dat zo is. Hoe verschrikkelijk ook, maar oorlog sloopt de geestelijke grzondheid van een flink deel van de veteranen. Een deel van deze slachtoffers bijt zich dan vast in de schuldvraag. Was hij in afghanistan gewond geraakt, ik vraag me af of dat bij hem dan anders was geweest.

  Los daarvan, 4487 doden in de oorlog in iraq, waarvan 19% “non-hostile”, verkeersongevallen e.d., idioot weinig eigenlijk. http://usliberals.about.com/od/homelandsecurit1/a/IraqNumbers.htm

 15. Boer Henk:

  Zou hij deze brief ook geschreven hebben als hij heelhuids thuisgekomen was?
  En wie heeft hem gedwongen om dienst te nemen in het leger? Dienstplicht kent de U.S.A. niet….

 16. Gerad Boerma:

  Met de komst van de heer Barak Obama als president van Amerika wordt in ieder geval een begin gemaakt met de ontmanteling van Israëls pogingen, middels list en bedrog instabiliteit in het midden oosten te behouden. De Amerikaanse interventie in Irak destijds was dan ook gebaseerd geweest op gefotoshopte bewijzen van de Israëlische geheime dienst. Decennia is het een taboe geweest het beestje bij zijn naam te noemen, onder President Obama lijkt nu eindelijk een kentering te zijn aangebroken getuige zijn opdracht aan de heer Netanyahu verontschuldigingen aan te bieden aan de Turkse premier Erdogan voor de aanslag op het Turkse schip Mavi Marmara in 2010 waarbij 19 onschuldige vooral Turkse slachtoffers vielen. One small step for man, one giant leap for peace in the middle east zou ik in compliance met het voorgaande willen zeggen.

 17. Gerard Boerma:

  Bij het teruglezen zag ik dat ik mijn naam foutief getyped had ,, gerad moet natuurlijk gerard zijn.

 18. Vind het nog altijd schokkend dat misdadigers als Bush en Cheney altijd het gerecht kunnen ontlopen. Wat dat betreft is ook Amerika zo corrupt als wat. Schitterende maar eigenlijk trieste brief.

 19. Rick Kuitems:

  @MichielMans en @TRS
  Excuses voor mijn ongenuanceerde ‘peop’ opmerking. Tot aan de laatste alinea van zijn reactie was ik het redelijk eens met TRS. Echter na het lezen van: ‘Persoonlijk denk ik dat Bush ook simpelweg een besluit nam op basis van slechte informatie en slechte adviezen…’ schoot ik in een fittie.

  Ik denk namelijk dat hij als de impulsieve simpelton die Bush was/is, hij compleet maling had aan ‘details’ en andere waarheden en samen met zijn ja-knikkers alleen maar voordelen zag in het omver werpen van Saddam’s regime. Tot aan het besteden van de vele Amerikaanse belastingdollars aan ‘wederopbouw’ toe (uiteraard uitbesteed aan ‘bevriende’ bedrijven als Haliburton ), had het plan voor Bush en de zijnen alleen maar voordelen, vele mensenlevens en een mogelijk faillisement van de VS op de koop toe nemend…

  Het ‘gedwingeland’ van Bush en consorten heeft naast geloofwaardigheid, vele dollars en mensenlevens nog iets heel anders gekost, iets wat ons in Nederland en de rest van het Westen ook raakt, namelijk dat de VS lijkt zijn kaarten voor wat betreft effectief leiderschap in de wereld heeft overspeeld.

  Dit laatste gaat de VS en het Westen uiteindelijk veel meer kosten, aangezien dit de rest van de wereld niet is ontgaan.

Alleen FaceBook reacties zijn nog open

Comments zijn gesloten