Buitenland

Inlichtingendiensten wisten het: Irak had geen atoomwapens

18-03-2013 17:05

Dat George W. Bush en Tony Blair er in 2003 toe over gingen Irak binnen te vallen is altijd een zeer omstreden besluit geweest. Het BBC programma Panorama toont vanavond nieuwe aanwijzingen dat de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten wel degelijk wisten dat Irak niet over massavernietigingswapens beschikte.

Het waren twee Iraakse spionnen die Bush en Blair overtuigden van de noodzaak het land van Saddam Hoessein aan te vallen. Op 24 september 2002 publiceerde de Britse regering zelfs een groot dossier dat de aanval op Irak moest rechtvaardigen, omdat Irak ‘beyond doubt’ over massavernietigingswapens zou beschikken.

“Onterecht”, zo stelt de BBC nu in een aankondiging voor het achtergrondprogramma Panorama dat vanavond zal worden uitgezonden. Uit notities van het Joint Intelligence Commitee blijkt een stuk minder zekerheid. De informatie die destijds beschikbaar was zou weinig overtuigend en fragmentarisch zijn, maar die twijfels werden uit het gepubliceerde dossier weggelaten.

Verkeerde informatie

Het toenmalige hoofd van het Britse leger, Generaal Sir Mike Jackson, zegt nu dan ook tegen de BBC: “What appeared to be gold in terms of intelligence turned out to be fool’s gold, because it looked like gold, but it wasn’t.” Jackson stelt dan ook dat de Britten op grond van verkeerde informatie ten strijde zijn getrokken.

Het was de Iraakse spion Curveball (Rafid Ahmed Alwan al-Janabi) die zowel Blair als Bush ervan overtuigde dat een inval in Irak het juiste was. Dit ondanks de twijfels geuit door de Britse geheime dienst MI6 en het feit dat ook de CIA hem al op de radar had. Generaal Sir Mike Jackson is er dan ook van overtuigd dat Blair niet doelbewust heeft gelogen, maar er oprecht van overtuigd was dat Irak over atoomwapens beschikte.