Peter R. de Vries was winkeldief

14-03-2013 15:01

Peter R. de Vries heeft in zijn jeugd uit winkels gestolen en geld uit de beurs van zijn moeder ontvreemd. ‘Als tienjarige stal ik geld uit mijn moeders portemonnee. Toen ik twaalf was stal ik ook uit winkels, hebbedingetjes, visspullen, boeken. Geregeld kwam ik met de politie in aanraking´, vertelt hij aan HP/De Tijd.

De Vries schaamt zich voor zijn jeugdzondes, maar waarschuwt dat in elk mens een potentiële misdadiger schuilt: ‘Door mijn eigen verleden weet ik dat iedereen tot alles in staat is. Ik had ook een Cor van Hout kunnen zijn’, zegt hij.

De R van Rebel

In mei verschijnt een boek van zijn hand: De R van Rebel. Het boek wordt de eerste twee weken van mei gratis weggegeven bij geselecteerde aanbiedingen van drogisterijketen Het Kruidvat.

De misdaadjournalist vertelt in het interview verder dat hij een getattoeerde kreet op zijn been heeft staan,  een Engelse vertaling van de graftekst van zijn vader: ‘Liever staand sterven dan op je knieën leven.’

Tattoo

De tekst op De Vries’ onderbeen luidt: On bended knee is no way to be free. ‘Het is precies mijn eigen levensvisie. Je niet laten dwingen, niet laten knechten. Mijn zoon heeft dezelfde tattoo.’

‘Liever rechtop sterven dan op je knieën leven’  was overigens  ook de boektitel van de biografie van Bram Moszkowicz uit 2012.