Binnenland

Gordon: ‘Homo’s worden massaal gepest’

12-03-2013 16:20

De Gay Krant stopt. Na 34 jaargangen komt er een einde aan de krant, dankzij een ingezakte advertentiemarkt. Gordon vertelt tegen ThePostOnline dat hij dit “schokkend nieuws” vindt. Hij noemt de krant een fantastisch initiatief, en een medium dat juist in deze tijd van verminderde homoacceptatie en intolerantie veel had kunnen en moeten betekenen. “Het is een gemis voor de homogemeenschap.”

Gordon vertelt dat hij de krant nooit echt heeft gekocht of gelezen, maar zegt zich wel te kunnen voorstellen dat “een grote groep homo’s behoefte heeft aan het medium.”

Grote onzin
Gordon reageert fel op insinuaties dat de krant zijn “doel wel een beetje bereikt had.” De Gay Krant was volgens Gordon nog lang niet klaar. “Dat is grote onzin, homo’s worden massaal gepest en noem maar op. De krant is misschien juist nĂș wel meer nodig dan ooit, om een positiever beeld neer te zetten over homoseksualiteit in het algemeen.”

Leading Krol
Gordon geeft aan dat het gemis van Henk Krol, oprichter van de krant en volgens Gordon de “leading man” achter de uitgave, groot was en hij veel respect voor zijn werk heeft. Volgens hem is het belangrijk dat er een nieuw homoboegbeeld opstaat, die “de kar van de homo-emancipatie kan trekken.” Volgens Gordon valt op dat gebied nog “heel veel te doen.”

Albert Verlinde
Albert Verlinde is het hier niet mee eens. Hij vertelt tegen ThePostOnline: “Aan het eind van de rit had de krant gewoon nog weinig identiteit. Het was wel mooi geweest” Verlinde zegt dat een instituut zichzelf soms overleeft, en dat de Gay Krant “niet meer de urgentie had om er te zijn.” Volgens Verlinde heeft de krant mooi werk gedaan: “Ten tijde van de homo-emancipatie, aids en de openstelling van het burgerlijk huwelijk was het een waardevol medium.”

Blaadje voor gay Nederland
Maar, het blad was de afgelopen tijd “meer een blaadje voor gay Nederland. Het was te veel naar binnen gekeerd.” Op de vraag of er in het huidige klimaat geen behoefte meer is aan de emancipatie van homo’s reageert Verlinde positief, maar: “Dat is meer een taak voor de maatschappij, voor het COC. De lezer van de krant is homo, die weet dat zelf ook wel.”