Binnenland

Hoe Dionysos in Haren verscheen

08-03-2013 11:46

Het Project X-feest in Haren liep op 21 september uit op een chaos van geweld en vernielingen doordat burgemeester Rob Bats en de politie fouten maakten. Er was geen goed plan van aanpak, er is slecht gecommuniceerd en er zijn verkeerde keuzes gemaakt. Niemand had een allesomvattende visie op wat er kon gebeuren en welke maatregelen er genomen moesten worden. Maar drankmisbruik was de hoofdoorzaak voor het uitbreken van de rellen.

‘Politie is gezakt’

Dit zegt de commissie-Cohen, die vrijdag haar rapport presenteerde over de gebeurtenissen voor, tijdens en na de rellen op de avond van 21 september in het Groningse dorp. “In zulke omstandigheden is er grote behoefte aan duidelijkheid en heldere kaders. Die waren er niet. Als dit een test was voor de politie, dan waren ze gezakt.”

Hoe Dionysos in Haren verscheen

Dionysos (of Bacchus) was in de Oudheid de god van de dronkenschap. Alcohol speelde een grote rol in de rellen, aldus Cohen. “Alcohol speelde, zoals zo vaak, een essentiĆ«le rol bij het uit de hand lopen van de gebeurtenissen.” Jongeren mochten wel drank bij zich hebben maar het niet nuttigen. Deze maatregel werd te laat ingevoerd en was niet effectief, zegt Cohen. Cohen wil niets zeggen over de mogelijke consequenties voor de burgemeester en de politieleiding.

Burgemeester biedt excuses aan

Burgemeester Rob Bats (VVD) biedt zijn excuses aan en onderstreept de conclusies van het rapport. “Dingen hadden anders gemoeten. Laat daar geen misverstand over bestaan. Daar bied ik mijn excuses voor aan.”

Het hele rapport ‘Twee werelden’ leest u hier.